min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens de AMD roadmap worden in 2007 de quad-core processors geïntroduceerd. Ook belooft AMD om software-investeringen te bevorderen.


Verder zal AMD tegen die tijd een geheel nieuw processordesign maken die trekjes heeft van de Opteron en Athlon 64 cores, aldus Phil Hester, vice president en chief technology van AMD.

De quad core processor zal door middel van een nieuwe versie van AMD’s Hypertransport de vier core’s onderling laten communiceren. Ook zal de processor DDR3-geheugen volledig ondersteunen.

De server versie van deze processor zal een derde level van cache geheugen hebben, dit laat systeemdesigners toe om systemen te bouwen variërend van 16 tot 32 processors. Volgens Hester zijn systeemdesigners voorheen altijd gelimiteerd geweest tot een maximum van acht processors in één systeem. Dit vanwege de moeilijkheden betreffende het coördineren van geheugenverzoeken binnen multiprocessor servers.

Newisys, partner van AMD, zal rond 2007 een chipset uitbrengen die 32 processors aankan.

Ook zullen de Opteron en Athlon 64 processors een metamorfose ondergaan. Zo zal AMD DDR2-geheugen gaan ondersteunen op een nieuwe processor die in het midden van 2006 uit zal gaan komen. Deze chip zal gebruik maken van een nieuwe socket genaamd: M2. Deze gebruikt tevens een andere pinstructuur die verschilt van de 939-socket.
De nieuwe socket heeft niet voor niets deze structuur, want hiermee is het namelijk gemakkelijker om later een quad-core processor in je systeem te plaatsen. De processors op de M2 socket zullen een moederboord krijgen die vergelijkbaar is aan de huidige Opteron-moederborden.

De 2006 chips zullen tevens AMD’s Pacifica virtualisatie technologie ondersteunen, evenals de Presidio beveiligingstechnologie. Pacifica verbetert de performance en Presidio creëert een een beveiligde ruimte rondom de processor om kritieke data op te slaan.

AMD hoopt met deze delen van de roadmap haar positie op de PC markt in desktops en notebooks te verbeteren. Ze hoopt tevens meer aandeel te krijgen in de servermarkt met de bovenstaande technologieën.
Ook op softwarematig niveau wil AMD verschillende verbeteringen aanbrengen die helpen de overgang naar de volgende generatie processors mogelijk te maken.