2min Devices

Japanse rechter verbiedt recycling inktpatronen

Een Japanse rechter is van oordeel dat bedrijven die inktpatronen hervullen de patenten van de printerfabrikant schenden en verbiedt de recycling van inktpatronen.

Japanse rechter verbiedt recycling inktpatronenHet begon allemaal toen Canon een rechtszaak startte tegen het Japanse Recycle Assist. Dit is een bedrijf dat gerecycleerde inktpatronen van Canon hervult in China en vervolgens voor een goedkopere prijs terug op de markt brengt. Canon eiste een verbod op de verkoop van gerecycleerde inktpatronen.

Aanvankelijk had een rechtbank Canon ongelijk gegeven. Ze beschouwden het recycleren van cartridges als een vorm van herstelling, en dus legaal. Canon liet het hier niet bij en ging in hoger beroep.

Nu oordeelt de rechtbank dat er wel degelijk sprake zou zijn van het schenden van patenten. Het struikelblok is de speciale antilektechnologie die Canon voor zijn cartridges gebruikt.

Japanse rechter verbiedt recycling inktpatronenHet recycleerbedrijf Recycle Assist wordt verzocht ogenblikkelijk te stoppen met het importeren en verkopen van gerecycleerde Canon inktpatronen en moet bovendien zijn voorraad vernietigen.
Het bedrijf heeft inmiddels aangekondigd dat het op zijn beurt opnieuw in hoger beroep gaat tegen dit vonnis.

Uiteraard geldt deze uitspraak enkel in Japan. Wel kwam er in 2002 een wetsvoorstel in het Europees Parlement wat printerfabrikanten verbiedt om nog langer inktpatronen te verkopen die bedoeld zijn om hergebruik tegen te gaan. Deze uitspraak was een uit de reeks maatregelen om het aandeel van elektronische apparatuur uit de afvalberg te bannen.

Bron:zdnet