2min

Tags in dit artikel

, ,

Opera zal morgen een tweede previewversie van haar nieuwe Opera 9 browser vrijgeven. De nieuwe versie is voorzien van een aantal interessante opties.

Voor het eerst is er in de browser ruimte gemaakt voor zogenaamde ‘widgets’. Deze widgets zijn een soort van kleine browserschermpjes die informatie van het internet weergeven op het bureaublad van de gebruiker. De naam widgets zal sommigen bekend in de oren klinken, want Apple gebruikte het idee al eerder in haar Dashboard applicatie in Max OS X.

Opera heeft grote verwachtingen van de widgets: "Het is voor ons een grote stap vooruit op het gebied van web applicaties. Het zorgt ervoor dat mensen de informatie die ze zoeken direct op hun desktop krijgen. Ook al is het een website, mensen hoeven niet meer hun browser te openen om het te kunnen zien," aldus Thomas Ford van Opera.

Behalve de widgets is er in Opera 9 ook ondersteuning voor BitTorrent downloads. Normaliter is er voor het downloaden van torrents een aparte applicatie benodigd, maar dat is met Opera 9 dus niet meer nodig. De browser is voorzien van de officiële BitTorrent.com zoekmachine en torrent downloads worden weergegeven in Opera’s transfer manager, zoals dat ook gebeurd bij downloads via FTP.

Opera hoopt de widgets te kunnen promoten, door zelf een tiental widgets aan te bieden en zo het enthousiasme bij de gebruiker te wekken. Verder heeft het bedrijf op haar site een handleiding geschreven waarmee mensen zelf widgets kunnen schrijven. Kennis van JavaScript, CSS en HTML zou daarbij voldoende zijn.

Uiteraard zal de previewversie nog een aantal bugs bezitten, maar de preview geeft wel een goed beeld van de wat de browser zal gaan bieden als de officiële versie eind juni dit jaar op de markt zal komen. De tweede preview is vanaf morgen te downloaden op labs.opera.com of snapshot.opera.com