De eerste bètaversie van de volgende Opera-browser is vandaag vrijgegeven. Versie tien wordt vooral sneller en mooier, zo laat de Noorse browsermaker weten.

De testversie draagt de codenaam Peregrine. Nieuw in Opera 10 is de turbomodus die ervoor zorgt dat een ingepakte versie van websites van een Opera-proxyserver binnengehaald worden. De turbomodus is vooral bedoeld voor internetgebruikers met een trage internetverbinding of voor gebruikers die te maken hebben met een datalimiet.

Ook nieuw is de verbeterde renderingengine die nu aangekomen is bij versie 2.2. Websites zouden een stuk sneller moeten laden door deze nieuwe Presto-versie, Opera claimt tot wel veertig procent sneller. Bovendien zou de engine voldoen aan alle nieuwe webstandaarden, zo is er ondersteuning voor web fonts en worden SVG-bestanden beter opgebouwd.

Tenslott is de interface verbeterd, is er een updatefunctie en spellingscontrole in invoervelden toegevoegd, is de Speed Dial-pagina beter aan te passen, kan de tabbladenbalk uitgerekt worden en is de developmenttool Dragonfly verbeterd.

Opera 10 bèta is te downloaden voor Windows, Linux en Mac OS X via deze pagina.