In een ultieme poging om het geweld tussen en met bendes in de buitenwijken van Mexico Stad te beëindigen heeft de Mexicaanse politie een actie gestart, waarbij bendeleden hun wapen kunnen omruilen voor een Xbox of een PC.

Politiechef Joel Ortega kondigde de actie gisteren aan en liet weten dat iedereen die een zwaar-kaliber wapen, bijvoorbeeld een machinegeweer, inlevert een computer krijgt. Een klein kaliber wapen levert geld of een Xbox op.

De actie zal als eerste uitgerold worden in de wijk Tepito. De politie deed vorige maand een inval in Tepito en bestormde een gebouw waarin vermoedelijk cocaïne en marihuana gedistribueerd werd. De oorlog tussen verschillende bendes gaat ondertussen onverminderd voort, afgelopen jaar kwamen daarbij 2.000 mensen om.

De politie hoopt met de actie niet alleen de wapens bij de bendes weg te krijgen, maar ook de bendeleden van de straat te houden. Voor de actie zijn er 100 computers met software, ter waarde van 769 dollar beschikbaar. De apparaten zijn gedoneerd door Microsoft. De actie lijkt sommige bendeleden in ieder geval aan te spreken, op de eerste dag van de actie kreeg de politie al 17 wapens binnen, waaronder 12 uit de wijk Tepito. De ingenomen wapens worden vernietigd door het Mexicaanse leger, de mensen die het wapen inleveren worden niet vervolgd.

Bij gebleken succes wordt de actie uitgebreid naar de wijk Iztapalapa, waar de politie afgelopen week nog diverse winkeltjes binnenviel die gestolen auto-onderdelen verkochten.