2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De problemen voor AMD/ATI omtrent de lancering van haar R600 kaarten lijken zich op te stapelen nu blijkt dat de voorbeeldmodellen slecht tot niet functioneren.

Veel grote klanten en partners van AMD/ATI wachten met smart op de RV610 (Radeon HD 2400) en de RV630 (Radeon HD 2600) kaarten, maar volgens de website Fudzilla kampt AMD/ATI met ernstige problemen rond deze kaarten. De voorbeeldexemplaren van zowel de HD 2400 als de HD 2600 werken in sommige gevallen niet met 3D applicaties terwijl andere weer een defect video onderdeel hebben of geen HD beelden weer kunnen geven. Hoe AMD/ATI de problemen gaat oplossen is niet duidelijk, maar de release van beide kaarten is per direct met twee maanden verschoven naar eind juni. Maar zolang de problemen nog niet verholpen zijn blijft ook dat een indicatieve datum.

De HD 2900 XT komt overigens wel binnenkort op de markt, te weten de veertiende van deze maand. Sommigen hadden verwacht dat de kaart vandaag uit zou komen, maar AMD/ATI houdt vast aan de veertiende. Uit vroege tests blijkt dat de kaart in DirectX 9.0 in de meeste gevallen geen partij is voor de 8800 GTX van NVIDIA. Het is echter nog niet duidelijk wat de kaart in DirectX 10 kan presteren, daarvoor zullen we tot de veertiende moeten wachten.

Goed nieuws is dat ATI heeft besloten om een tegoedbon voor Half Life: Episode 2 weg te geven bij alle HD 2900 kaarten. AMD/ATI heeft daarvoor 2,4 miljoen in contanten betaald en 1,2 miljoen aan marketing uitgegeven. Daarnaast trok het bedrijf nog eens 4,4 miljoen dollar uit om ervoor te zorgen dat alle partners de voucher bij hun 2900 modellen kunnen stoppen. De laatste keer dat ATI een dergelijke actie ondernam was met de 9800 PRO and 9600XT en toen verkocht het bedrijf flink wat van deze kaarten.