2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Microsoft is al lange tijd voorstander van het HD DVD formaat, maar heeft ook moeten constateren dat concurrent Blu-ray een voorsprong heeft genomen in de strijd om de consument. De softwaregigant start nu een samenwerking met online winkel Amazon.com, waarin beide bedrijven onafhankelijke filmmakers voor 1000 films gratis authoring en distributie aanbieden. Maar volgens analisten is de samenwerking een stap om de overlevingskansen van het HD DVD formaat te vergroten.

Het ‘1.000 HD DVD Indies Project’ is deze week aangekondigd door beide bedrijven. Door de samenwerking krijgen onafhankelijke filmmakers de mogelijkheid om hun film te produceren en op HD DVD uit te brengen via de manufacturing-on-demand dienst CustomFlix van Amazon. Deze dienst produceert en verscheept DVD’s als ze besteld worden door een klant. Voor onafhankelijke filmmakers is de samenwerking een verlaging van de drempel om films uit te brengen op HD DVD en geeft tegelijkertijd een boost aan dergelijke filmmakers.

In de aankondiging van beide bedrijven wordt het HD DVD formaat aangeprezen. Zo laat Dana LoPiccolo-Giles van CustomFlix weten dat de technische mogelijkheden van HD DVD het zakenmodel van de dienst goed ondersteunen. Omdat de schijfjes pas worden geproduceerd als er een bestelling geplaatst wordt heeft CustomFlix geen voorraad en heeft het op dat gebied ook geen risico’s.

Analisten zien in de samenwerking geen toeval, zeker nu het Blu-ray kamp kan pronken met goede verkoopcijfers. Analist Richard Doherty van Envisioneering Group is in ieder geval positief over de deal. "De samenwerking is goed voor Amazon, goed voor Microsoft en goed voor de onafhankelijke filmmakers die op zoek zijn naar een groter publiek. Aangezien HD DVD spelers momenteel vanaf 299 dollar te verkrijgen zijn, kan dit een goede manier zijn om dat publiek te bereiken. Deze samenwerking speelt in op de kracht van HD DVD. Het is voor het Blu-ray kamp een stuk lastiger om 1000 films te ondersteunen. De kosten om de film te masteren en te repliceren zijn een stuk hoger bij Blu-ray. Daarnaast hebben onafhankelijk films geen 50GB aan opslag nodig", aldus Doherty.