De Sony rootkit-affaire krijgt nog een bitter staartje, Sony heeft namelijk The Amergence Group aangeklaagd, het bedrijf dat de ‘anti-piraterij software’ ontwierp. Sony eist maar maar liefst twaalf miljoen dollar van Amergence.

De muziekgigant claimt dat de afgeleverde software corrupt was, een grapje dat Sony BMG miljoenen dollars heeft gekost aan minnelijke schikkingen met de overheid en slachtoffers. Bovendien beschuldigt Sony Amergence ook nog eens van nalatigheid, oneerlijk zakendoen en het breken van de licentie overeenkomst door het leveren van software ‘die niet presteert zoals had gemoeten’.

De MediaMax software, oorzaak van de hele hetze, werd verspreid op maar liefst vier miljoen CD’s. Door de software werden de gebruikers beperkt in het maken van CD’s, en ook problemen bij het afspelen van CD’s werden gemeld. Uiteindelijk draaide Sony bij en heeft het 5,75 miljoen dollar betaald om de gemoederen te sussen.

Cynische noot: Sony moet de software voordien ongetwijfeld getest hebben en bovendien weigerde het platenlabel aanvankelijk iets aan de software te doen, maar door internationale druk kwam daar verandering in.