2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Er is al veel te doen geweest om Sony’s audio cd’s met ingebouwde DRM rootkit. Nadat Sony gisteren de productie had stopgelegd biedt het bedrijf vandaag eindelijk zijn excuses aan. Bovendien zullen klanten die een cd met de rootkit erop hebben aangeschaft een nieuw exemplaar krijgen.

Sony’s nieuwe kopieer beveiliging kwam 2 weken geleden in het nieuws toen bleek dat de DRM software wel erg ver ging in het tegengaan van kopiëren. Zo maakt de beveiligings software zichzelf onzichtbaar voor het operating system, en crasht het systeem als de applicatie handmatig wordt verwijderd. Bovendien kunnen virussen gebruik maken van het tooltje om schade aan te richten. Inmiddels zijn er al enkele virussen verschenen die misbruik maken van deze software.

Sony heeft hierop besloten om de productie van de gewraakte cd’s stop te zetten, en om zijn excuses te maken. Volgens velen is dit rijkelijk laat, zeker omdat Sony vanaf het begin af aan al wist dat men illegaal bezig was. Zo werdt er in de eerste dagen na het nieuws over de rootkit cd’s al een patch gelanceerd. Sony wist kennelijk exact waar het probleem zat, en sommige bronnen menen zelfs dat de patch vantevoren al klaar had gestaan.

Al met al betekent dit alles nog steeds dat er flink aantallen cd’s met de DRM software zijn verkocht. Zo zijn er van de 4 miljoen geproduceerde schijfjes al 2,1 miljoen verkocht. Het gaat om cd’s van ruim 20 verschillende artiesten. Hoeveel klanten de rootkit nu ook daadwerkelijk op hun pc hebben staan is niet bekend. Wat wel vast staat is dat het imago van Sony een flinke deuk heeft opgelopen. Op fora en weblogs over de hele wereld kondigen consumenten aan nooit meer een Sony cd aan te schaffen.