min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft een aantal geruchten en roddels over het bedrijf zelf, ‘Fusion’ en GPGPU opgehelderd. In een interview met Giuseppe Amato van Sales & Marketing werd het een en ander duidelijk over de toekomstige producten en hun marktpositie.

In het interview schijnt Amato een lichtje over de toekomstige Processorlijn, ‘Fusion’. Een misgedachte dat deze alleen zou komen in single-chip configuraties is fout, deze CPU kan in een multi-chip omgeving geplaatst worden. Twee Fusion processors aan elkaar maken het ook mogelijk om de interne GPU’s van de Fusion aan elkaar te knopen. Alle plannen die AMD heeft met de Fusion zijn nog niet duidelijk, maar het ziet er naar uit dat er een Fusion processor komt met daarin een CPU en GPU verbonden met een CrossFire-achtige interface, en dat alles onder de 120 watt TDP totaal.

Verder looft Amato ook dat de flexibiliteit erg hoog is met de nieuwe Fusion lijn. AMD kan nu een specifiek aantal GPU en CPU cores toevoegen naar wens en doel van de klant.

AMD is geen processorfabrikant meer, na de overname van ATI is AMD een platformbedrijf geworden, en daar debuteert de Fusion in. De hoge flexibiliteit compineert GPU’s en CPU’s in een product, en Amato gelooft erin dat deze precies aansluiten op de wensen van de klant.

AMD’s Fusion processors zullen ook nauw betrokken worden met GPGPU. GPGPU staat voor General Purpose on GPU’s. Dit houd in dat er meerdere soorten berekeningen kunnen op een GPU. De meeste GPU’s hebben een gigantisch groot rekenvermogen ten opzichte van CPU’s en AMD wil die kracht benutten. AMD wil zo ook de leveranciers van High Power Computing, HPC systemen een product aanbieden die alle soorten werk aan kunnen. Code die beter op de CPU draait zal door de CPU-core tot zich genomen worden, en hetzelfde geld voor code die beter op de GPU draait. Het komt erop neer dat Fusion processors allerlei soorten werk aankunnen en zo beter afgestemd kunnen worden op de gebruiker.

Tot slot wil Amato de geruchten dat AMD zonder fabrieken gaat werken tegenspreken. Dit zou een misinterpretatie zijn van een speech die Hector Ruiz, voorzitter van AMD, gaf. Echter heeft AMD wel gedachten om fabless GPU’s en chipset te gaan producseren.


AMD’s Fab 4x op tekening, waar de Fusion gemaakt gaat worden.