4min

Tags in dit artikel

, , ,

Canon heeft vandaag twee nieuwe digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR) geïntroduceerd, te weten de 10,1 megapixel EOS 40D en de 21,1 megapixel full-frame EOS-1Ds Mark III.

Canon EOS 40D

Over de 40D is de afgelopen maanden al veel gespeculeerd, maar is nu dus eindelijk echt aangekondigd door Canon. Volgens Canon bouwt de 40D voort op het succes van de 20D en 30D en is hij bedoeld voor de gevorderde amateurfotograaf, de beginnende professionele fotograaf of als tweede body voor gevorderde professionele fotografen.


De 10,1 megapixel CMOS APS-C sensor van de 40D is een verbeterde versie van de sensor die Canon eerder gebruikte in de EOS 400D. Canon heeft voor elke pixel een grotere microlens gebruikt waardoor ruis verminderd wordt en de lichtgevoeligheid opgeschroefd is tot ISO 3200. Dankzij het 14-bit Analog-to-Digital (A/D) conversieproces kan de camera nu 16.384 kleuren per kanaal herkennen en dat is vier keer zoveel als dat de 30D kan herkennen. Verder heeft Canon de 40D voorzien van haar nieuwste DIGIC III engine voor fotoverwerking, waardoor foto’s sneller verwerkt worden en minder stroomverbruik.

Canon heeft de negenpunts autofocus van de 20D en 30D compleet opnieuw ontworpen voor de 40D, waardoor het automatisch focussen nu sneller en preciezer gaat en er minder problemen optreden bij het herkennen van het object waarop de camera moet focussen. Verder heeft Canon nog verbeteringen doorgevoerd op de automatische bepaling van de ISO-waarde. Een functie die afkomstig is van de EOS 1D camera en nu ook op de 40D aanwezig is, is Live View. Hierdoor wordt het fotograferen via het LCD-scherm verbeterd. Met deze functie is het bijvoorbeeld ook mogelijk om vooraf in te zoomen en te kijken of het object scherp op de foto komt te staan.


Aan de buitenkant valt als eerste het grotere LCD-scherm op, dat nu een beelddiagonaal van drie inch heeft. Canon heeft de helderheid van het schermpje ook verhoogd en de kijkhoek opgehoogd tot 170 graden. De optische zoeker is daarnaast ook op diverse punten verbeterd. De behuizing van magnesiumlegering is op een aantal punten aangepast, waardoor de 40D beter bestand is tegen stof en regen. Voornamelijk de punten waar een aansluiting op de camera zit zijn opnieuw ontworpen en als het kapje van de compactflashkaart wordt geopend terwijl de camera aan het schrijven is, wordt er een alarmmelding getoond op de camera.

Uiteraard is het zelfreinigende mechanisme van de EOS 400D ook weer terug te vinden in de 40D en heeft Canon een hele set aan accessoires beschikbaar. Opmerkelijkste accessoire is daarbij de Wireless File Transmitter WFT-E3A, die het mogelijk maakt om bestanden draadloos over te zetten, maar ook de camera op afstand de bedienen in de Live View modus.

De 40D is vanaf begin september in Amerika verkrijgbaar en heeft een richtprijs van 1299 dollar. Er zal tevens een kit te koop zijn met een EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM zoom lens, deze set kost 1499 dollar.

EOS-1Ds Mark III

Ook nieuw is de EOS-1Ds Mark III, de logische opvolger van de Mark II. De Mark II is een camera die gericht is op de professionele fotograaf, dus het is niet verrassend dat de Mark III dat ook is. Voor het hart van deze camera heeft Canon speciaal een nieuwe 36 x 24 mm CMOS sensor ontwikkeld met een resolutie van 21,1 miljoen pixels (5632 x 3750). Omdat een foto van zoveel pixels niet altijd nodig is zijn er in totaal zes resolutiestanden en als er voor het JPEG-formaat wordt gekozen kan de gebruiker nog een tiental compressiefactoren selecteren.

De reeds genoemde DIGIC III engine is ook aanwezig in de Mark III, zelfs twee keer. Canon heeft een tweetal DIGIC III engines toegevoegd om de enorme hoeveelheid aan data snel te kunnen verwerken. Ook de eerder genoemde 14-bit Analog-to-Digital van de 40D is aanwezig in de Mark III. Daar bovenop ondersteunt de camera ook de Ultra Direct Memory Access (UDMA) specificatie voor Compact Flash kaarten. De overdrachtssnelheid wordt hierdoor verdubbeld ten opzichte van normale Compact Flash-kaarten, waardoor de Mark III net zo snel is als de 10,1-megapixel EOS-1D Mark III camera.


Het 45-punts autofocussysteem uit de 35mm EOS-1D Mark III is ook overgenomen in de 1Ds. Canon heeft er op veler verzoek een feature aan toegevoegd die de gebruiker in staat stelt om kleine aanpassingen te doen aan het autofocuspunt bij het gebruik van verschillende lenzen. Verder is ook in deze camera de Live View optie aanwezig.
Aan de buitenzijde zijn ook bij de Mark III verbeteringen in de behuizing te zien, alsmede dezelfde verbeteringen aan het LCD-scherm en de optische zoeker als bij de 40D.

De Mark III gaat hetzelfde kosten als zijn voorganger Mark II, wat neerkomt op 7999 dollar. Momenteel moet de camera nog autorisatie ondergaan van de Federal Communications Commission, maar als dat allemaal goed gaat, komt de camera in november op de markt.