2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft gisteren een variant op de HD3870 gelanceerd die voorzien is van twee grafische chips in plaats van de gebruikelijke enkele chip. Met de kaart hoopt AMD een voorsprong in prijs en prestatie te kunnen nemen op concurrent NVIDIA.

Volgens AMD is de ATI Radeon HD 3870 X2 in staat om een prestatie van een Teraflop neer te zetten, oftwel één biljoen floating-point berekeningen per seconde. De kaart zou dankzij de dubbele chips ruim anderhalf keer zo snel zijn als de ATI Radeon HD 3870 die in november 2007 op de markt kwam. Qua prestaties moet de kaart concurreren met de GeForce 8800 Ultra, voor deze kaart hanteert NVIDIA momenteel een adviesprijs van 630 dollar, terwijl de HD 3870 X2 een adviesprijs heeft van 449 dollar.

Niet verrassend is dat de nieuwe kaart ook CrossFire X ondersteunt, maar aangezien de twee chips op de kaart al met een CrossFire verbinding aan elkaar gekoppeld zijn kunnen er maar twee van deze kaarten aan elkaar gekoppeld worden. AMD moet daar echter nog wel software voor uitbrengen, het bedrijf verwacht dat in het einde van dit kwartaal te gaan doen.

Volgens de eerste reviews van de kaart verschilt de performance nogal per game. Tom’s Hardware heeft de kaart gereviewed en komt tot de conclusie dat de kaart wel de krachtigste 3D-kaart op de markt is momenteel, maar dat er nog wat bugs op te lossen zijn en dat het verschil met de 8800 Ultra maar erg klein is. In sommige games behaalt de 8800 Ultra zelfs nog betere prestaties dan de HD 3870 X2. Hoewel de prijs de HD 3870 X2 momenteel tot de beste keuze voor gamers maakt, kan NVIDIA volgens de reviewer eenvoudig de kroon terugpakken door zelf een dual-gpu kaart uit te brengen op basis van de G92 chip.