2min

Tags in dit artikel

, , ,

De strijd tussen AMD en Intel om de hoogste kloksnelheden verandert langzamerhand in een strijd om het aantal cores per processor. Intel voegde eerder al twee dualcore-chips samen tot een quadcore processor en AMD ontwierp een compleet nieuwe native quadcore processor. Intel gaat nu naar zes cores per processor.

Er is een officiële bevestiging van Intel dat het bedrijf werkt aan een processor met zes cores. Er werd echter eerder al onofficeel melding gemaakt van de nieuwe multi-core processors van Intel, dit nadat er informatie was uitgelekt over een presentatie van Intel bij serverfabrikant Sun Microsystems.

Het zou gaan om een Xeon-processor genaamd "Dunnington". Deze processor bevat zes cores van de Penryn-architectuur. De processor bevat drie dualcore-chips, en heeft een gedeeld cache-geheugen van zestien megabyte. De 45 nanometer-processor is bedoeld voor servers en is speciaal geschikt voor virtualisatietaken. Algemeen directeur Pat Gelsinger van Intel laat weten dat de de processor in de tweede helft van dit jaar op de markt zal verschijnen. Ook meldt hij dat dat de processor compatibel is met Intels huidige platform "Caneland".

Intel werkt verder aan processors die zijn gebaseerd op de ‘Nehalem’-architectuur en voorzien zijn van een geïntegreerde geheugencontroller. Deze reeks bevat processors met twee, vier en acht cores en komt eind dit jaar op de markt.

Ook wil Intel begin 2009 processoren uitbrengen met zestien cores. Deze multi-core-chips bevatten niet alleen cpu’s, maar ook chips voor bijvoorbeeld grafische toepassingen (gpu’s). De gpu’s dragen de codenaam ‘Larrabee’. De processors moeten concurreren met de gecombineerde gpu-cpu-chips die AMD recentelijk aankondigde.