Een team van Microsoft is op zoek naar developers die mee willen werken aan native ondersteuning voor Virtual Hard Disks, het formaat gebruikt in Microsofts virtual machine Virtual PC 2004 en 2007, waarmee in één bestand virtuele machines kunnen worden opgeslagen in Windows 7.

In de advertentie staat onder meer het volgende: "In Windows 7 zal ons team verantwoordelijk zijn voor het native maken, mounten, uitvoeren van I/O en dismounten van VHD’s." Verder staat in de advertentie dat het mogelijk wordt om vanaf een Virtual Server-VHD te booten om zo de prestaties te verbeteren. Ook zou het mogelijk worden om met Virtual Hard Disks back-ups terug te zetten en te maken.

Het doel van de ontwikkelaars is om virtualisatie voor de mainstreamgebruiker te introduceren. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een VHD te hebben voor geoptimaliseerde gameperformance en deze mee te nemen op meerdere systemen. Dan is het toch mogelijk om te genieten van de native snelheid evenals van de eenvoud van virtualiseren waardoor zonder herstarten de instellingen aangepast kunnen worden.

Of de feature het ook echt haalt in de uiteindelijke versie van Windows 7, is niet duidelijk. Wel is in de recentste build van Windows 7 de technologie al enigszins aanwezig, zo laat het screenshot hier rechts zien.