Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben een technologie ontwikkeld die bugs in een microprocessor kunnen afschermen waardoor ze het systeem niet meer kunnen laten vastlopen.

De laatste twee jaar hebben ze gewerkt aan de ‘semantic guardian’, zoals ze hun uitvinding noemen. Het is een enorm kleine controle-eenheid die op de microprocessor ge├»ntegreerd wordt. De chip controleert of de microprocessor niet gevraagd wordt om iets te doen wat de ontwikkelaars van de processor niet voorspelt hadden in de kwaliteitstests.

Bedrijven zoals Intel en AMD testen hun producten heel uitvoerig maar in de praktijk worden de chips blootgesteld aan opdrachten die niet voorzien werden bij het ontwerp en mogelijk een crash tot gevolg kunnen hebben. De semantic guardian kan dit detecteren en zet de processor dan in een veilige modus waarin de meeste snelheidsverhogende technieken van de processoren worden uitgeschakeld. Dit maakt de processor een fractie van een seconde trager maar de kans op een crash is veel lager.

Het team heeft het ontwerp in een software-gebaseerde chip-simulator ingebouwd en zijn nu gereed om het in een programmeerbare microchip genaamd een Field Programmable Grid Array (FPGA) te testen. In de huidige staat neemt het design drie procent van het chipoppervlak in beslag maar ze verwachten dat dit veel minder wordt wanneer het commercieel toegepast zou worden.