Er doen steeds meer geruchten de ronde dat Microsoft een eigen smartphone op de markt gaat brengen. Een analist denkt zelfs dat de softwaregigant de telefoon al over twee weken op het GSMA Mobile World Congress gaat introduceren.

De eerste geruchten dat Microsoft wel eens met een eigen smartphone zou kunnen komen doken in januari op de Consumer Electronics Show in Las Vegas al op, maar die konden niet worden onderbouwd met bewijzen. Ook analist Doug Freedman van Broadpoint AmTech heeft die bewijzen niet, maar hij verwacht dat de eerste Microsoft smartphone mogelijk al op het GSMA Mobile World Congress van 16 tot 19 februari in Barcelona gaat presenteren.

De telefoon zou volgens Freedman mogelijk gebaseerd zijn op NVIDIA’s Tegra APX 2500 mobiele processor, tezamen met een communicatiechip van Qualcomm. Microsoft was er echter snel bij om de beweringen van Freedman te ontkennen, het bedrijf liet weten geen aankondigingen in de planning te hebben. NVIDIA onthield zich van commentaar.

Niet alle analisten denken echter dat het een slimme zet van Microsoft zou zijn om een eigen smartphone uit te brengen. Volgens Jack Gold van J. Gold Associates heeft Microsoft geen successen geboekt met de Zune-mediaspeler en hij verwacht dan ook niet dat Microsoft het met een telefoon ineens beter zou doen. De iPhone was volgens Gold een instant hit, maar Microsoft heeft niet dezelfde allure als Apple, het bedrijf moet het vooral hebben van zakelijke klanten. Daarnaast wordt Windows Mobile al door diverse grote spelers op de smartphonemarkt gebruikt, waaronder Samsung, Motorola en HTC. Een poging van Microsoft om die markt te betreden zou de relatie met die bedrijven onder druk kunnen zetten, zo denkt Gold.

Desondanks denken velen dat Microsoft zijn samenwerking met NVIDIA verder zal gaan uitbreiden en mogelijk de basis wil leggen voor een smartphone die uitermate geschikt is voor het spelen van games. Chris Hazelton, onderzoeksdirecteur van mobile and wireless practice bij The 451 Group, denkt dat meer bedrijven hun smartphones geschikt willen gaan maken voor games nu blijkt dat de iPhone daar zeer geschikt voor is.