Gister was het dan zover, Sony en Bol.com kondigden gezamenlijk de e-reader aan. Sony heeft twee varianten: een pocketvariant en een variant met onder andere een touchscreen. Bol.com zorgt voor de content. Op het moment zijn er zo’n 2000 Nederlandstalige boeken en zo’n 100.000 Engelstalige boeken in de online boekenwinkel.

E-reader

Allemaal leuk en aardig, maar digitaal lezen, wat moet je jezelf daar nu bij voorstellen? Sony heeft ervoor gekozen om het scherm minder hard te maken dan bijvoorbeeld een computerscherm. Dit heeft Sony gedaan door met E ink te werken. Dit bedrijf heeft ervoor gezorgd dat het scherm op een papieren bladzijde lijkt. Verder kun je zelf je lettergrootte aanpassen: je hebt s, m, l, xl en xxl.

In Nederland zijn er al langer e-readers verkrijgbaar, maar volgens Sony en Bol.com zijn deze nog niet aantrekkelijk voor de consument vanwege de prijs. Sony heeft een adviesprijs van 199 euro voor de pocketeditie en 299 voor de toucheditie. De pocketeditie heeft een beelddiagonaal van vijf inch en er kunnen zo’n 350 boeken op. De toucheditie heeft een uitbreidbaar geheugen en het apparaat heeft een ondersteuning voor mp3-bestanden.

Verbinding

De Nederlandse varianten beschikken nog niet over een draadloze dataverbinding, dus wanneer je een boek op je reader wil zetten moet je het apparaat via een USB-kabel aan je computer hangen. Sony heeft wel afgelopen dinsdag een e-reader in de Verenigde Staten geïntroduceerd die WiFi en 3G ondersteunt, maar in Amerika is de e-reader al een jaar geleden groots geïntroduceerd. Wanneer je een apparaat hebt met een draadloze dataverbinding kom je op ongeveer 600 – 700 euro.

Mogelijkheden

Wanneer je denkt aan digitaal lezen, denk je meestal ook direct aan de mogelijkheid voor kranten, maar het is nog niet mogelijk om de kranten hierop te lezen. Dit komt niet door de technologie maar de kranten zijn het nog niet eens over de weergave van de content. Verder zou je dan bijvoorbeeld iedere ochtend je e-reader aan de computer moeten hangen om de krant te downloaden.

Bol.com is met allerlei partijen in gesprek voor de digitale boeken, zo zijn er ook gesprekken van uitgevers van schoolboeken. Je zou dan je theorievakken makkelijk kunnen vervoeren en veel minder vaak een zware boekentas hebben. Voor de rest kunnen de twee readers van Sony ook PDF-bestanden en Word-documenten lezen, dus mocht je een keer iets hebben dat je moet lezen maar dat je printer weigert, kun je het toch altijd meenemen.

Digitale boeken

Momenteel zijn er zo’n 2000 Nederlandse titels te downloaden via Bol.com, maar er moeten op korte termijn meer boeken komen wanneer de e-reader een succes wil worden. Bij de eerder versies van de e-reader zijn er 500.000 digitale boeken verkocht, waarvan er 300.000 in de Verenigde Staten. Er werden gemiddeld dertien boeken per e-reader verkocht, bij de gewone boeken zijn dat gemiddeld zeven boeken per Amerikaan. Sony en Bol.com willen enkele duizenden readers verkopen en enkele tienduizenden digitale boeken.

De prijs van een boek is wel wat voordeliger: zo’n twintig tot dertig procent per titel. Waarom het slechts dit percentage is, komt doordat de btw negentien procent is en over gewone boeken is het slechts zes procent. Bol.com hoopt dat dit snel aangepast wordt.

Illegale boeken?

Alle boeken zijn geschreven in het ePub-formaat en ze zijn beveiligd tegen het illegaal kopiëren. Bij het beveiligen van de boeken heeft de branche geleerd van de fouten van de muziekindustrie. Je hebt eigenlijk vier gebruikerslicenties per boek, dus je kunt je boek nog een aantal keer ‘weggeven’.

Specificaties

Type Sony Reader Touch Edition Sony Reader Pocket Edition
Scherm 6-inch touch screen 5-inch compact scherm
e-ink met 8 grijswaarden e-ink met 8 grijswaarden
Geheugen 320 eBoeken (uitbreidbaar) 320 eBoeken
Afmetingen (lxbxh) 17,4 x 12,1 x 0,98 cm 15,6 x 10,7 x 1,0 cm
Gewicht 286 gram 220 gram
Batterijduur 8.000 pagina’s 8.000 pagina’s
Letter grootte 5 opties 3 opties
Bestanden ePub, PDF, Text, Word, mp3 en JPEG ePub, PDF, Text, Word
Features Zoekfunctie, high light, notitiefunctie en onderstreping
Kleur Zwart, Zilver, Rood Blauw, Zilver, Roze
Adviesprijs 299 euro 199 euro