1 min

De Oekraïner Igor Berezhnoy heeft een algoritme ontwikkeld dat authentieke Van Goghs van replica’s kan onderscheiden. Dit meldt de universiteit van Tilburg. De techniek analyseert de penseelstreken van het schilderij en stelt zo een ‘fingerprint’ vast en kan daarmee de identiteit van de schilder achterhalen

De algoritmen werden door Berezhnoy ontwikkeld ter ondersteuning van kunsthistorici en andere experts. Hij maakt duidelijk dat het werk van de experts wordt ondersteund en zeker niet vervangen. De techniek werd getest met enkele digitale reproducties van Van Gogh. De techniek bleek te werken en er kon een ‘fingerprint’ van de schilder worden ontdekt. De ondersteunende techniek blijkt even effectief te zijn als de inspecties van de experts zelf.

Bestaande computerprogramma’s werden door de onderzoeker getest, in hoeverre kleuranalyse kon bijdragen aan het maken van onderscheid tussen authentieke schilderijen en replica’s. Als ondersteuning daarvan ontwikkelde hij de algoritmen die de ‘fingerprint’ vast kunnen stellen. Verschillende instanties waren betrokken bij het onderzoek, zoals het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.