2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens Fudzilla mogen we de nieuwste 32 nm-processors onder de codenaam ‘Sandy Bridge’ verwachten in het eerste kwartaal van 2011.


De eerste 32nm processoren van Intel zullen in mei dit jaar al op de markt komen. Daar gaat het echter over de Nehalem gebaseerde 6-core ‘Gulftown’ van Intel. De nieuwste quad-cores op het 32 nm-productieprocedé zullen volgens Wikipedia een grafische kaart bevatten die in snelheid kan variëren van 1 GHz tot maximaal 1,4 GHz.

Uiteraard krijgen de nieuwste processoren HyperThreading-technologie mee zoals we die van de huidige Core i7-xxx-processoren kennen. De kloksnelheden zullen variëren tussen de 2,8 GHz en de 3,4 GHz. Echter kan 3,8 GHz behaald worden wanneer de Turbo Boost-technologie is ingeschakeld.

Naast de kloksnelheden krijgen de processoren wat meer L3 cache-geheugen mee, de huidige generatie doet het met 6 MB, waar de nieuwe 32 nm-processoren 8 MB L3 cache-geheugen mee krijgen. De hoeveelheid L2 cache-geheugen blijft met 256 KB ongewijzigd. De TDP is echter, doordat de processor 32 nm is, een stuk lager. De huidige Core i7-9xx-serie verbruikt momenteel maximaal 130 Watt op standaard kloksnelheid en de huidige Core i7-8xx/Core i5-750 hebben momenteel een TDP van 95 Watt. De nieuwe Sandy Bridge quad-cores zullen een TDP van maximaal 85 Watt meekrijgen.

De quad-core 32 nm-processoren krijgen standaard een 1333 MHz DDR3-geheugencontroller mee. De 6-core Sandy Bridge-processoren krijgen een snellere geheugencontroller mee, die kan namelijk standaard al met 1600 MHz DDR3-geheugen overweg.

Gelukkig heeft de nieuwe architectuur geen nieuwe socket nodig. De mainstream Sandy Bridge quad-cores zullen gebruikmaken van Socket 1156 en de snellere 6-core Sandy-Brige-processoren maken gebruik van de huidige Socket 1366. Of de grafische kern volledig in de processor geïntegreerd zal zijn, of net als bij de huidige Core i3/Core i5 processoren als losse 45 nm chip, is vooralsnog onbekend.