2min

Na de overname van chipfabrikant PA Semi in april 2008 lijkt Apple nu ook zijn zinnen te hebben gezet op ARM. ARM is ’s werelds grootste chipfabrikant voor mobiele apparaten, zoals telefoons en het bedrijf geeft daarnaast ook licenties voor haar technologie uit aan telefoonfabrikanten.

Volgens de Britse avondkrant The London Evening Standard is Apple geïnteresseerd in het bedrijf, zodat men het maken van chips voor Apple-producten in eigen beheer kan houden. Apple zou een van de grootste klanten van chipmaker ARM zijn, dat daarnaast ook chips maakt en technologie licenseert voor namen als Nokia, Android, Palm en Windows Mobile.

Nadat het nieuws bekend werd, schoten aandelen van het beursgenoteerde ARM omhoog van 8.1p naar 251.1p. "Een overeenkomst zou heel logisch zijn voor Apple", zo stelt een handelaar. "Op die manier kunnen ze voorkomen dat de technologie van ARM in andermans computers en gadgets terechtkomt." Als Apple zou besluiten om de technologie van ARM niet met anderen te delen, dan betekent dat een strop voor concurrenten als Nokia, Windows Mobile, Android en Palm.

Handelaars denken dat Apple zo’n 400p per aandeel zou kunnen bieden, wat neerkomt op een totale waarde van meer dan 5,2 miljard pond (6 miljard euro) voor het bedrijf. Interessant is dat Apple ARM in 1990 opgericht heeft samen met de Britse computerfabrikant Acorn en chipfabrikant VLSI Technologies. Toentertijd was Apple met name geïnteresseerd in Acorns nieuwe RISC-processor als mobiele processor in Apples Newton Message Pad, die nooit een succes is geworden.

Toen Apple eind jaren ’90 de Newton-lijn uit de handel haalde, verkocht Apple-topman Steve Jobs de aandelen ARM om weer wat ruimte op de balans te creëren. Sinds Apple in 2001 de iPod met een ARM-processor voorzag, heeft het bedrijf de relatie met ARM in stand gehouden. Naast de originele iPod voorzag Apple ook de gehele iPod-lijn, de AirPort-apparatuur, de iPhone en de iPad van diens processors.

Naast de overnamegeruchten van ARM gaan ook er deze week ook geruchten dat Apple chipmaker Intrinsity gekocht zou hebben. Apples multitouch-tablet iPad beschikt over een ARM-processor van het type Cortex A8 die draait op een kloksnelheid van 1 GHz. De originele Cortex A8 kan echter maar tot 650 MHz. Intrinsity zou, naast Qualcomm, een van de twee bedrijven zijn die de Cortex A8-processor zou kunnen aanpassen zodat deze op 1 GHz kan opereren.