2min

In San Francisco is er een proef gestart met slimme parkeermeters. Automobilisten kunnen via internet en sms dichtstbijzijnde vrije parkeerplaatsen vinden.

De San Francisco Municipal Transportation Agency stelt dat de overstap naar slimme parkeermeters het aantal verkeersopstoppingen in drukke gebieden zal verminderen.

De parkeermeters hebben sensoren waardoor ze op de hoogte zijn welke, en hoeveel parkeerplaatsen er vrij zijn. Het betaalsysteem zal werken op basis van vraag en aanbod, waarbij de kosten per uur in populaire gebieden radicaal zullen stijgen.

De prijs van een parkeerplek kan variëren tussen een minimum van 25 cent tot een maximum van zes dollar per uur. Tijdens evenementen zoals sportwedstrijden kan de prijs echter verder oplopen. Momenteel variëren parkeerkosten in San Francisco tussen 1 en 3,5 dollar per uur.

Autoriteiten van SFpark beloven dat de kosten niet meer dan één keer per maand zal verhogen, met een maximale maandelijkse verhoging van 50 cent per uur. Prijzen zullen echter wel kunnen variëren op basis van de dag van de week en het tijdstip.

De data die verzameld wordt door de slimme parkeermeters zal naar de website van SFpark gestuurd worden. Reizigers kunnen op de website zien waar ze het meeste kans hebben op een parkeerplaats en de bijbehorende prijs. De informatie zal ook gebruikt worden om te bepalen waar in de stad er meer parkeerplaatsen moeten komen.

In de komende twee tot drie maanden zullen er 5.100 nieuwe parkeermeters in gebruik genomen worden.

San Francisco is niet de enige stad die nieuwe methodes probeert te ontwikkelen om het verkeer in goede banen te leiden. Ook Seattle zal binnenkort het ePark-systeem uitrollen. Dit systeem werkt ook op basis van sensoren die bestuurders moeten vertellen hoeveel plaatsen er op korte termijn vrijkomen. Bovendien zullen er beeldschermen geplaatst worden waarop het aantal vrije parkeerplaatsen weergeven zal worden.

Als automobilisten niet meer op zoek hoeven naar een vrije parkeerplaats kan het verkeer beter doorstromen.