2min

Vandaag is de Adobe Flash Player versie 10.1 voor Android dan eindelijk beschikbaar. De Flash Player is nu officieel geen Beta versie meer en is te downloaden voor alle telefoons die draaien op Android 2.2 (Froyo).

Heel veel telefoons draaien nog niet op Android 2.2 (Froyo), eigenlijk alleen de Nexus One van Google zelf en sinds kort ook de HTC Desire.

De HTC Evo 4G zal waarschijnlijk binnenkort bijgewerkt worden naar Froyo. Alleen voor zowel de Desire als de Evo 4G geldt dat in de update naar Froyo de Flash Player al is opgenomen door HTC. Zij hoeven hem dus niet zelf te downloaden. De Motorola Droid 2 zal in de winkel verschijnen met de Flash Player voorgeïnstalleerd.

Alle andere toestellen die draaien op Android 2.1 E-clair of eerder, hebben helaas pech en kunnen de Flash Player niet installeren. Zij moeten wachten of ze nog ooit worden bijgewerkt naar Android Froyo of nieuwer.

De Flash Player is een toevoeging op de mobiele telefoon waar veel mensen op hebben zitten wachten, terwijl andere er juist niet op zitten te wachten. Apple heeft ervoor gekozen de Flash Player te blokkeren en niet toe staan op zijn iPhones. De Flash Player is de laatste jaren enorm verbeterd maar heeft in het verleden sommige gebruikers teleurgesteld door het gebruik van geheugen en processor kracht. Deze gebruikers zijn nu bang dat Flash op hun telefoon ook een geheugen en processor vretende applicatie wordt.

Hoewel het nu mogelijk is om websites met Flash te bekijken op bepaalde Android telefoons zitten er wel beperkingen aan. De processrkracht van een telefoon is niet zo groot als die van een computer en daardoor zijn zwaardere Flash applicaties niet te gebruiken. Bijvoorbeeld Flash games zijn niet mogelijk om fatsoenlijk te spelen. De framerate is daar simpelweg te laag voor.

Adobe heeft inmiddels laten weten zich neer te leggen bij het besluit dat Apple Flash niet toestaat. Adobe richt zich nu op de bedrijven die wel Flash op hun mobiele telefoons willen ondersteunen. Ook zijn Adobe en Google overeen gekomen dat Adobe Air binnenkort ondersteund gaat worden in Android. Het lijkt er dus op dat je straks met Flash en Adobe Air ook zeer gemakkelijk applicaties kan ontwikkelen voor Android. Hierover zijn echter nog geen aankondigingen gedaan, dat Adobe graag een compleet pakket wil bieden waarmee je mobiele applicaties voor meerdere platformen kan bouwen is iets wat ze niet onder stoelen of banken steken. De vraag is nu welk mobiel besturingssysteem de volgende is die ook Flash en Adobe Air gaat ondersteunen.