2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Twee weken na het uitkomen van de desktop-versie van Adobe Flash Player 10.1, heeft Adobe nu de mobiele versie vrijgegeven.

Helaas betekent dit echter niet dat gebruikers het ook gelijk kunnen installeren. Flash 10.1 komt wel onmiddellijk beschikbaar voor telefoons met Android 2.2 (Froyo), maar die versie is nog niet vrijgegeven voor gebruikers. Adobe heeft Flash vrijgegeven voor de fabrikanten, dus dat betekent dat die ermee aan de slag kunnen en Flash 10.1 binnenkort te verwachten is voor toestellen van bijvoorbeeld Nokia, BlackBerry, HTC en andere fabrikanten. Adobe zegt dat ze hopen om Flash 10.1 tegen 2012 op meer van de helft van de smartphones te krijgen.

Natuurlijk ontbreekt er een fabrikant uit het rijtje, Apple met zijn iPhone en iPad. Steve Jobs en Apple hebben besloten dat Flash niet goed genoeg is voor mobiele apparaten en zullen het hoogstwaarschijnlijk ook nooit ondersteunen op de iPhone en iPad. De vraag is of het ook klopt wat Apple stelt: Is Flash niet goed genoeg voor mobiele apparaten? Op het antwoord moeten we wachten totdat Flash 10.1 uitgebreid getest is en tot die tijd blijft het een mening van Apple.

Volgens Adobe is Flash 10.1 voor mobiele apparaten vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Het ondersteunt multi-touch, smart zooming en accelerometers. Het is ook geoptimaliseerd voor alle grote chip en mobiele platformen, oftewel we kunnen betere CPU’s, accu’s en verbruik verwachten. Adobe claimt ook dat het meeste van de bestaande Flash content ook gewoon werkt.