2min

Mozilla weet ook dat snelheid bij het surfen op internet enorm belangrijk is. De nieuwste versie van Firefox werd twee weken geleden gelanceerd en is in de basis een enorm sneller browser. Echter kunnen bepaalde add-ons ervoor zorgen dat de browser enorm traag wordt. Mozilla gaat daarom vermelden welke add-ons ervoor zorgen dat Firefox een stuk trager wordt.

Op deze manier hoopt Mozilla te voorkomen dat gebruikers de schuld bij Firefox leggen terwijl de schuld eigenlijk bij een bepaalde add-on ligt. Zo zal er op de galerij pagina’s waar de add-ons en extensies kunnen worden gedownload en geïnstalleerd, worden vermeld of deze een vertragende werking hebben op de browser. Mozilla meet dit door te kijken of het opstarten van de browser met meer dan 25 procent wordt vertraagd.

Volgens Mozilla zorgt een gemiddelde add-on ervoor dat Firefox 4 zo’n 10 langer doet over het opstarten van de browser. Er zijn helaas ook add-ons die een veel groter en negatiever effect hebben op de browser en daar wil Mozilla iets tegen gaan doen. Op deze manier hoopt Mozilla dat de ontwikkelaars van bepaalde extensies aan de gang gaan om de add-on te verbeteren zodat de ‘negatieve’ vermelden kan worden verwijderd.

Mozilla heeft een speciaal testprogramma ontwikkeld waarmee de honderd populairste add-ons automatisch worden getest. In de toekomst zal Mozilla het testsysteem verder doortrekken en wordt elke nieuwe add-ons automatisch getest. Ook zal dan de invloed van add-ons op het laden van webpagina’s worden meegenomen.

Mozilla komt de ontwikkelaars echter ook tegemoet en heeft besloten om meer documentatie beschikbaar te maken voor ontwikkelaars hoe ze een goed presterende add-on kunnen bouwen en welke valkuilen zorgen voor grote vertragingen. Binnenkort zullen ontwikkelaars ook de mogelijkheid krijgen om add-ons te uploaden naar Mozilla om vervolgens een uitgebreid testrapport te ontvangen, waarmee de add-ons verder verbeterd kunnen worden.

Enkele populaire add-ons die zorgen voor een flinke vertraging zijn Firebug (74 procent), Adblock Plus (21 procent) en FastestFox Browse Faster (33 procent), waarbij de laatste het browsen juist zou moeten versnellen. Zie hier de volledige lijst!