HTC heeft voor Android-ontwikkelaars HTCdev aangekondigd. Met deze ontwikkeltool probeert de fabrikant ontwikkelaars warm te maken om applicaties te ontwikkelen voor Android 3.0, de tabletversie van Android.

HTC wil op deze manier de beschikbare tabletapplicaties voor Android 3.0 opschroeven en biedt de ontwikkelaars verschillende extra mogelijkheden als ze hiertoe bereid zijn. Zo zullen de ontwikkelaars onder andere toegang krijgen tot API’s die ondersteuning geven aan 3D display’s en tabletpennen. Een ontwikkelaar heeft hiermee exclusief toegang tot de de API’s van toepassingen van bijvoorbeeld de Flyer.

Echter zitten er ook nadelen aan HTCdev tool. Wanneer een ontwikkelaar ervoor kiest om gebruik te maken van het HTCdev-programma, dan zal de uiteindelijke applicatie alleen compatibel zijn met HTC-apparatuur waarop Android 3.0 draait. Momenteel is dit enkel nog de Flyer maar voor het einde van het jaar zal HTC nog meer tablets gaan uitbrengen. Maar gezien ontwikkelaars worden beperkt tot alleen HTC-producten is het nog maar de vraag of ontwikkelaars wel warm zullen lopen voor de ontwikkeltool van HTC. HTCdev komt overigens niet als een volledige verrassing, al sinds 2009 zijn er verwijzingen naar OpenSense geweest welke inmiddels dus omgedoopt is naar HTCdev.