min

Tags in dit artikel

,

Het Zuid-Koreaanse elektronica bedrijf Samsung heeft Apple van de troon gestoten als wereldwijde marktleider in smartphones. Samsung verscheepte dit jaar drie maal zoveel toestellen als een jaar gelden en ging hiermee Apple voorbij.

In de afgelopen maanden heeft Samsung 28 miljoen smartphones verscheept. Een jaar geleden waren dar er nog maar 7,5 miljoen. Apple verscheepte 17 miljoen iPhones en wist ten opzichte van vorig jaar een groei van 18 procent te creëren. Het marktaandeel van Samsung bedraagt momenteel 24 procent en dat van Apple 15 Procent.

Deze trend in de telecombranche was door analisten al voorspeld, alhoewel de verschillen groter uitvallen dan verwacht. Apple verklaart dit door relatief weinig iPhones te hebben verscheept en verkocht in de afgelopen maanden, wat weer te maken heeft had met de op hande zijnde introductie van de iPhone 4S. "Consumenten hebben gewacht tot de introductie van de iPhone 4S", aldus analist Neil Mawston.
Dit neemt niet weg dat Samsung een enorme groei heeft doorgemaakt. Dit is voornamelijk te danken aan "een serie van elegante hardware designs, populaire Android devices (vooral de Galaxy S II), gewaardeerde sub-merken en een uitgebreid wereldwijd distributienetwerk", aldus analist Alex Spektor.

De enorme groei in de mobiele divisie van Samsung heeft gezorgd dat deze divisie nu 60 procent bijdraagt aan de totale winst van het bedrijf. Daarentegen is de winst van de chip- en tv-afdeling gedaald naar 13 procent.