Android wordt veelal onveiliger gemaakt door applicaties van fabrikanten zelf. Dit blijkt uit onderzoek van de North Carolina State University.

De applicaties die de fabrikanten op hun toestellen installeren, blijken lang niet altijd even veilig. Onderzoekers van de Norht Carolina State University lieten op verschillende Android-toestellen een zelf ontwikkelde tool draaien welke zwakheden binnen bepaalde implementaties van Android opspoorde. Zwakheden binnen Android zelf werden dus niet getest. De zelf ontwikkelde tool genaamd "Woodpecker" ging op zoek naar onveiligheden binnen applicaties en implementaties welke later door de fabrikant toe zijn gevoegd aan de "kale" versie van Android.

Uit deze test is gebleken dat voorge├»nstalleerde applicaties en functies van smartphonemakers lang niet altijd even veilig zijn. Hierdoor zou het mogelijk zijn om, wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze zwakheden, gesprekken af te luisteren, dure sms’jes te versturen en meer. Deze images van fabrikanten voldoen dan ook vaak niet aan de voorwaarden die Google stelt aan het besturingssysteem. Wanneer de tool werd gedraaid op een kale installatie van Android werden deze zwakheden niet gevonden.