Onderzoekers bij Microsoft zijn bezig met een project genaamd FALCON. Dit systeem voorspelt welke applicatie er waarschijnlijk geopend zal worden naar aanleiding van context, gebaseerd op cumulatieve gegevens over de situaties van wanneer applicaties zijn gestart.

FALCON (Fast App Launchint with Context) is een onderdeel van een breder Microsoft Research project bekend als ConDOS (Context Data OS). Details zijn nog schaars, maar in grote lijnen analyseert FALCON verschillende verbanden tussen het gebruik van applicaties, zoals locatie en tijdelijke toegangspunten. Het resultaat zorgt er voor dat een app vooraf wordt geladen in het geheugen, voordat deze überhaupt wordt opgestart door de gebruiker.

Naast de data-analyse wordt er een leer-algoritme toegepast om het systeem te helpen welke applicatie wanneer geladen moet worden. Dit moet ten goede komen aan de snelheid van smartphones. Microsoft zal FALCON in juni tijdens MobiSys 2012 verder uit de doeken worden gedaan. Vooralsnog moeten we het doen met een korte video-demonstratie.

Wat FALCON voor effect heeft op de accuduur van een toestel is nog onduidelijk.