Het Japanse concern Sony heeft een tablet-variant op de Xperia Z aangekondigd. De Xperia Tablet Z heeft een scherm van 10,1 inch met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels aan boord en is slechts 6,9 millimeter dik. Daarmee weet Sony een dunnere tablet te produceren dan Apple’s iPad mini.

De Sony Xperia Tablet Z wordt wat betreft software voorzien van Android 4.1 Jelly Bean. Dit is niet de laatste versie van Google’s software voor mobiele systemen. Een update naar Android 4.2 Jelly Bean is momenteel nog niet aangekondigd.

Sony voorziet de Xperia Tablet Z van een quad-core processor van Qualcomm met een kloksnelheid van 1,5 GHz, het werkgeheugen bedraagt 2GB, de accu heeft een capaciteit van 6.000 mAh en opslagruimte van 32GB. Ook is er ondersteuning voor LTE-netwerken en NFC-connectiviteit.

Verder is er een 8,1 megapixel camera. De sensor in de camera is volgens Sony de eerste die vanaf de achterkant wordt belicht. Normaliter is de lens niet het meest geavanceerde onderdeel in tablets, maar Sony wil daar graag verandering in brengen.


De afmetingen van de Xperia Tablet Z zijn opvallend, Sony meldt dat er voor zover bekend is, geen dunnere tablet op de markt is. De iPad mini van Apple is bijvoorbeeld 7,2 millimeter dik en zou daarmee vooralsnog de dunste zijn. Ondanks dit gegeven is de tablet spatwater- en stofdicht, al is het onduidelijk in welke mate. Het gewicht van de Xperia Tablet Z bedraagt 495 gram. Voor het ontwerp heeft Sony het boek-ontwerp dat het gebruikte voor bijvoorbeeld de Xperia Tablet S laten varen.

Door de toevoeging van een technologie die Sony S-Force Front Surround 3D genoemd heeft, moet de geluidskwaliteit van het product flink verbeterd zijn ten opzichte van de concurrentie.

Sony heeft de Xperia Tablet Z vooralsnog alleen voor thuisland Japan aangekondigd voor de komende lente, maar een prijs is nog onbekend. Een aankondiging voor Europa laat nog op zich wachten.