2min

Tags in dit artikel

,

Op 8 april 2014 zal Microsoft stoppen met het uitbrengen van beveiligingsupdates voor het besturingssysteem Windows XP. Dit is dan bijna dertien jaar na de introductie ervan. Toch blijkt Windows XP met maar liefst 500 miljoen gebruikers nog altijd een populair besturingssysteem.

Volgens het onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van informatietechnologie Gartner blijkt dat er hedendaags nog altijd zo’n 500 miljoen desktopcomputers draaien op Windows XP. Gezien binnenkort de stekker zal worden getrokken uit het leveren van beveiligingsupdates voor het besturingssysteem, zouden veel gebruikers hierdoor wel eens in de problemen kunnen komen. Virussen, trojans en keyloggers kunnen vrij spel krijgen als nieuwe beveiligingslekken niet meer worden gedicht.

Voor bedrijven bestaat er nog de mogelijkheid om tegen betaling technische ondersteuning van Microsoft voor Windows XP te krijgen. Het tarief hiervan bedraagt 200 dollar (omgerekend zo’n 148 euro) voor één pc per jaar. Het tweede jaar wordt dit verhoogd naar 400 dollar (omgerekend zo’n 295 euro) en het derde jaar zal er 600 dollar (omgerekend zo’n 443 euro) betaald moeten worden.

Er zijn veel redenen waarom een groot aantal gebruikers van Windows XP nog niet is overgestapt. Allereerst zouden veel gebruikers niet weten dat de beveiligingsupdates stoppen per begin april 204. De overstap naar een recenter besturingssysteem zou ook vaak nog niet hebben plaatsgevonden vanwege financiële overwegingen of omdat de hardware het niet zou aankunnen.

De eventuele gevolgen die het niet migreren naar een meer recente versie van het besturingssysteem van Microsoft of natuurlijk een concurrent zou op de langere termijn voor meerdere mensen nadelig kunnen zijn. Dit omdat de consument vaak afhankelijk is van de correcte werking van computersystemen bij bedrijven.

Microsoft geeft aan zoveel mogelijk gebruikers van Windows XP bewust te laten worden van de voordelen van een migratie naar een recentere versie van het besturingssysteem.