Vorig jaar april liep de ondersteuning van Windows XP af en sindsdien brengt Microsoft geen updates meer uit voor het 13 jaar oude besturingssysteem. Bedrijven die echter nog steeds gebruik maken van Windows XP en daarvoor ondersteuning willen kunnen dit kopen bij Microsoft. Goedkoop is dit zeker niet en vanaf april gaat Microsoft die prijs naar verluidt ook nog eens verdubbelen. Het signaal is duidelijk, het Windows XP-tijdperk is echt voorbij.

Microsoft wil dat iedereen, consumenten en bedrijven, zo snel mogelijk stoppen met het gebruiken van Windows XP. Dit heeft het al meerdere malen duidelijk kenbaar gemaakt en nu gaat het wederom aan duidelijke boodschap sturen richting de bedrijven die nog steeds Windows XP-gebruiken. Bedrijven die vorig jaar bij Microsoft een jaar extra ondersteuning hebben aangeschaft voor Windows XP kregen dit alleen als ze ook een migratieplan aanleverde. Daarin moest staan dat alle Windows XP-computers binnen een jaar zouden migreren naar Windows 7 of Windows 8(.1).

Nu is het hebben van zo’n plan de eerste stap, het uitvoeren van het plan is altijd nog de tweede stap. Bedrijven die het plan nog niet hebben uitgevoerd en in april opnieuw bij Microsoft aankloppen voor een jaar extra ondersteuning op Windows XP krijgen volgens geruchten een gepeperde rekening. De kosten voor een jaar Windows XP-ondersteuning zouden namelijk zijn verdubbeld. Microsoft maakt het zo onaangenaam mogelijk om nog langer gebruik te maken van Windows XP. De prijs stijgt van 200 dollar per pc naar 400 dollar per pc volgens de geruchten. Daarnaast loopt het ondersteuningsprogramma voor Windows XP nog maar twee jaar, in april van 2017 is er helemaal geen ondersteuning meer te krijgen voor Windows XP.

Hoeveel Nederlandse bedrijven gebruik maken van de extra ondersteuning is onduidelijk. Wel is duidelijk dat verschillende Ministeries en gemeenten vorig jaar ondersteuning hebben moeten aanschaffen omdat ze nog niet gemigreerd waren. Of ze hun migratieplannen inmiddels voltooid hebben is onduidelijk.

Microsoft heeft inmiddels contact gezocht met Techzine over deze publicatie en laat het volgende weten:
Sinds bekend is dat de support voor Windows XP stopt, wijzen wij consumenten en organisaties actief op de beveiligingsrisico’s die hiermee ontstaan. Het is echter niet voor elke partij mogelijk gebleken om tijdig over te stappen naar een betrouwbaar systeem, waarvoor bij uitzondering afspraken zijn gemaakt voor een verlengde periode van support. Wij zijn momenteel met alle partijen in gesprek om te kijken naar een oplossing en we zien gelukkig dat veel organisaties die vorig jaar een verlenging hebben aangevraagd, inmiddels klaar zijn of bezig zijn met migratie. Helaas is nog niet iedereen zover en met hen wordt op individuele basis gekeken naar een oplossing. Daar zijn kosten aan verbonden afhankelijk van de situatie. Over deze individuele afspraken met partijen doen we geen uitspraken, indien je hier informatie over wenst kun je terecht bij de betreffende organisatie.