Apple heeft deze week een nieuw patent toegewezen gekregen waarin een slimme draadloze laadmat wordt omschreven. Door te bepalen hoe een apparaat op de mat wordt geplaatst kan de mat bepalen of de gebruiker wil dat het wordt opgeladen of gesynchroniseerd. Ook beide opties zijn mogelijk.

In het in 2011 ingediende patent wordt beschreven dat de gebruiker een apparaat met het scherm naar boven of beneden op de mat kan plaatsen, maar ook met een bepaalde hoek of op een bepaalde plaats of afstand van een ander apparaat. Dit soort factoren worden door de mat meegenomen om te bepalen hoe het apparaat behandeld dient te worden.

Zo kan de mat bijvoorbeeld weten dat de gebruiker wil dat zijn smartphone of tablet wordt opgeladen als deze met het scherm naar beneden wordt gelegd. Het scherm naar boven betekent bijvoorbeeld dat er met een computer gesynchroniseerd moet worden terwijl er ook geladen wordt.

Apple beschrijft in het patent ook dat het oplaadpunt in een laptop ingebouwd kan worden en dat er meerdere apparaten tegelijk opgeladen kunnen worden.