2min

HP heeft weer een boekje open gedaan over de nieuwe 3D-printers en bijbehorende printtechnologie die het bedrijf momenteel ontwikkeld. De bedoeling is dat HP in 2016 de eerste modellen op de markt gaat brengen, op dat moment nog slechts monochroom, maar later zullen ook modellen volgen die meerdere kleuren en materialen ondersteunen.

HP gaat overigens niet alleen 3D-printers maken, het werkt ook aan een compleet ontwerp-station, wat is voorzien van een touchscreen van 23 inch, een drukgevoelige mat, dieptesensor, camera, project, en scanner. Hiermee moet het mogelijk worden snel een object in te scannen of aan te passen en vervolgens te printen.

De nieuwe 3D-printers gaan gebruik maken van HP Multi Jet Fusion, een hele mondvol maar kort samengevat is het een techniek waarmee 3D-printen sneller, accurater en goedkoper wordt. Boven kunnen verschillende materialen door elkaar worden gebruikt.

HP geeft aan dat met hun technologie het 3D-printen ongeveer 10 keer zo snel zal worden. Zo werkt HP aan een 3D-printer met maar liefst 30.000 spuitmondjes die 350 miljoen druppeltjes materiaal per seconde kunnen printen. Ook zal de printer in staat zijn om verschillende materialen door elkaar te gebruiken, dit komt de kwaliteit, sterke en slijtvastheid ten goede. Ook heeft HP er alles aan gedaan om de printer zo accuraat mogelijk te maken, hierdoor kunnen de kleinste details worden verwerkt in de ontwerpen. Verder is de printer energiezuinig, verspilt die minder materiaal dan huidige 3D-printers en vereist het geprinte object minder nabewerking. Hierdoor zullen de kosten flink lager uitpakken.

Met al deze voordelen in het achterhoofd verwacht je dat HP er vervolgens een flink prijskaartje aan gaat hangen, maar het bedrijf laat, ondanks dat er nog geen prijzen bekend zijn, zelf weten dat de nieuwe 3D-printers voor iedereen verkrijgbaar zullen zijn. Zowel voor grote als kleine bedrijven maar ook voor de consument.

De eerste testexemplaren van de 3D-printer komen volgend jaar beschikbaar, de echte brede beschikbaarheid volgt pas in 2016.