De SD Association heeft een nieuwe standaard gepresenteerd voor de snelheidsaanduiding van SD-geheugenkaarten. Deze moet in de toekomst op alle verpakkingen gaan verschijnen en op basis daarvan weer de koper wat hij kan verwachten qua snelheid. De nieuwe snelheid is een zogenaamde "Video Speed Class"-aanduiding.

De nieuwe "Video Speed Class"-aanduiding zal worden aangegeven als V6, V10, V30, V60, V90 en in de toekomst mogelijk nog hoger. Hierdoor moet de klant snel kunnen zien voor welk doeleinde een geheugenkaart geschikt is. In de toekomst zullen er steeds meer 8K-video’s en 360 graden-video’s worden opgenomen en daarvoor is veel opslagcapaciteit maar vooral ook snelheid nodig.

Daarvoor is nu dus de "Video Speed Class" in het leven geroepen. De geheugenkaarten in de toekomst krijgen dus een V-aanduiding met een getal en dat getal is de minimale schijfsnelheid die met het geheugenkaartje gehaald kan worden. Bij V90 mag men er vanuit gaan dat er met minimaal 90MB/sec kan worden geschreven naar het geheugenkaartje.

Voor 8K-video’s zou minimaal V60 of V90 nodig zijn, aldus de SD Association. Natuurlijk speelt daarbij de compressie op de camera ook een rol. Op dit moment tonen fabrikanten vaak de maximale leessnelheid van een geheugenkaartje omdat die vaak veel hoger liggen, maar in de praktijk heb je daar als gebruiker weinig aan, omdat het vooral gaat om de schrijfsnelheid.

Wanneer de fabrikanten gaan beginnen met voeren van de aanduiding is nog niet helemaal duidelijk, maar wij gaan er vanuit binnen enkele maanden.

Eerder deze week verscheen er blog op Techzine, dat Sandisk verwacht dat de opslagcapaciteit van smartphones de komende jaren fors gaat stijgen.