3min

Asus heeft op de Computex zijn nieuwe ZenBook gepresenteerd met de naam Asus ZenBook 3. Het is een laptop met een 12,5 inch scherm die dunner en lichter is dan de MacBook van Apple. De Asus Transformer 3 is op zijn beurt weer concurrentie van de Surface Pro 4 van Microsoft. Asus valt hiermee twee grote succesvolle producten aan.

De Asus ZenBook 3 is een laptop die slechts 11,9mm dun is en 910 gram weegt. Laptops die minder wegen dan een kilo zijn over het algemeen al een hele grote uitzondering, Asus duikt er bijna 100 gram onder. De MacBook van Apple weegt overigens 920 gram en dat lijkt ook het model te zijn waar Asus de concurrentie mee aan wil gaan. Aangezien de laptop extreem dun is moet het bedrijf elk risico wegnemen dat het scherm sneuvelt en daarom is gekozen voor Corning Gorilla Glass 4, dat is zo goed als onbreekbaar.

De schermresolutie van het 12,5 inch scherm is 1920 x 1080 pixels oftewel Full HD. De randen rond het scherm zijn behoorlijk dun gehouden, maar er is geen sprake van een Edge-to-Edge scherm. Aan de binnenkant heeft Asus gekozen voor een Intel Core i5 of i7 processor uit de zesde generatie (Skylake), verder is er maximaal 16GB aan DDR4-werkgeheugen aanwezig en een PCIE-SSD met een maximale capaciteit van 1TB. De behuizing is gemaakt van aluminium en daardoor is het aantal kleuren beperkt gebleven tot blauw, goud en grijs. Er zitten maar twee aansluitingen op de ZenBook, een koptelefoon-aansluiting en een USB Type-C-poort.

Wel is er nog een vingerafdrukscanner aanwezig die samenwerkt met Windows Hello, om eenvoudig te kunnen inloggen in het systeem.

Zoals we gewend zijn van Asus komt de ZenBook beschikbaar in verschillende configuraties. Asus weet nog niet welke modellen er in Nederland en België gevoerd gaan worden en tegen welke prijzen.

Asus Transformer 3 Pro

Zoals in de introductie vermeld dat ook de strijd aan met Asus en komt het met een echte Surface Pro-concurrent. Zonder het Asus-logo zijn ze bijna niet te onderscheiden van de modellen van Microsoft zelf, Asus heeft qua design flink gekopieerd van de techgigant uit Redmond. De Transformer 3 Pro beschikt over een 12,6 inch scherm met een 2880 x 1920 pixels resolutie enkomt beschikbaar in verschillende configuraties, waaronder een Intel Core i5 of i7-processor, maximaal 16GB aan DDR4-werkgeheugen en een PCIE-SSD van maximaal 1TB. Er komen zelfs nog versies met Windows 10 Home of Pro. In tegenstelling tot de ZenBook beschikt de Transformer wel over meer diversiteit aan aansluitingen. Zo is er een koptelefoon-aansluiting, USB Type-C, USB 3.0, HDMI-poort en Thunderbolt-poort aanwezig op de Transformer.

De Asus Transformer 3 Pro is op papier een tablet, maar het toetsenbord dat er speciaal voor is ontwikkeld zorgt ervoor dat je deze tablet razendsnel kan ombouwen tot laptop. Je klinkt het toetsebord er gewoon onder via een magnetische aansluiting. Het is onduidelijk of Asus het toetsenbord standaard gaat meeleveren of dat deze optioneel verkrijgbaar wordt, wel beschikt het toetsenbord standaard over backlight-verlichting.

Verder zou Asus ook nog een gewone Transformer 3 gaan introduceren, met hetzelfde formaat maar met gestripte specificaties. Asus kan overigens op alle fronten de concurrentie aan met Microsoft want het 12,6 inch scherm kan ook enorm goed overweg met stylus-pennen.

De configuraties, beschikbaarheid en prijzen voor Nederland en België zijn nog niet bekendgemaakt.