1 min

Er komt geen upgrade van de hoeveelheid watt er via een PCI-express poort kan worden onttrokken uit het moederbord. Bij PCI-Express 3.0 is dat maximaal 75 watt en bij de opvolger PCI-Express 4.0 blijft dat dus 75 watt.

Er gingen eerder wel geruchten rond dat er een flinke upgrade zou komen en je straks tot wel 300 watt uit een PCI-Express-poort zou kunnen halen via het moederbord. Dat blijkt te berusten op een misverstand. Richard Solomon van de PCI-E special interest group had in een interview met Tom’s hardware gezegd dat er minimaal 300 watt geleverd kan worden maar dat dit ook 400 of 500 watt kan zijn.

De output blijft gewoon 75 watt, wel kunnen videokaarten die veel meer stroom nodig hebben, powerconnectors toevoegen aan een videokaart die direct verbonden worden met de voeding van de pc of de stroomaansluitingen op het moederbord om een hoger wattage te halen en dat kan zoals Solomon zei wel oplopen tot 500 watt. De certificering hiervoor is nu gemaximaliseerd op 300 watt, maar het is straks ook mogelijk om voor meer watt certificering te ontvangen.

PCI-Express 4.0 biedt straks een verdubbeling in bitrate ten opzichte van PCI-Express 3.0 en zal 16GT/s per lane bieden. De nieuwe standaard moet in 2017 beschikbaar komen.