1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De afgelopen tijd konden vele systemen al van een upgrade worden voorzien waarmee, dankzij PCI Express, alsnog genoten kon worden van de vernieuwingen die de USB 3.0-standaard met zich meebracht. Systemen die geen PCI Express-ondersteuning hadden, vielen echter buiten de boot. Maar niet lang meer, want er is nu ook een low-profile kaartje van het Japanse Kuroutoshikou, voor een oude PCI-aansluiting.

Of het kaartje echter goed zal kunnen werken valt te betwijfelen, daar de maximale snelheid van USB 3.0 in theorie 5Gbit/s kan bedragen is dat voor PCI slechts 1 Gbit/s. De volle snelheid zal dus bij lange na niet benut kunnen worden, echter betekent het alsnog een verdubbeling van de snelheid ten opzichte van USB 2.0, wat slechts een snelheid van 480 Mbit/s behaalt.

Kuroutoshikou heeft wel moeite moeten doen om het kaartje klaar te kunnen maken voor PCI. De USB 3.0-standaard werd niet ontworpen om rekening te houden met PCI en daarom is er een chip nodig die het PCI Express-signaal om dient te zetten naar PCI. Daarnaast is er ook een extra molex-connector vereist omdat de stroomvoorziening vanuit het PCI-slot niet toereikend is.


Het kaartje kost ongeveer 50 euro, maar of deze ooit in Europa te verkrijgen zal zijn blijft de vraag.