2min

Het team achter Microsoft Edge heeft de open-source tool Sonar gelanceerd, kondigen de makers in een blog. Hiermee kunnen web-ontwikkelaars hun site laten scannen op prestaties en veiligheid. De projecten moeten zo aan de evoluerende standaarden kunnen blijven voldoen.

Sonar komt met een analyse nadat een gebruiker zijn URL invoert. De tool brengt in kaart hoe het project ervoor staat wat betreft toegankelijkheid, interoperabiliteit, prestaties, beveiliging en progressieve web app-gerelateerde problemen. De ontwikkelaars krijgen fouten en een omschrijving, alsmede een oplossing, te zien.

Microsoft bouwt met Sonar voort op eerder scanning tools die het bedrijf uitbracht voor het maken van site codeer problemen. Die werden onder andere ontwikkeld om verschillende versies van Internet Explorer te ondersteunen. Het team heeft de website die gehost wordt op Azure al online gezet, zodat de snelle scans uitgevoerd kunnen worden.

Verdere ondersteuning

Volgens de makers is Sonar beter dan vergelijkbare tools door de website-code uit te voeren in een container in plaats van het eenvoudig uitvoeren van een statische analyse. Daarnaast biedt Cloudinary al ondersteuning voor een Sonar-scan. Met zijn website snelheid assessment-tool ontstaat er een beeld over hoe afbeeldingsgrootte, formaat en andere factoren de bestandsgrootte kunnen verkleinen zonder dat de beleving afneemt.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook nog andere features naar Sonar komen. Daaronder vallen een plug-in voor Visual Studio Code, de mogelijkheid om regelconfiguratie in de scanner aan te passen en ondersteuning voor aanvullende regels. Met die laatste mogelijkheid zullen er meer opties voor prestaties, toegankelijkheid en beveiliging bij komen.

Trend

Op zich is het niet zo heel gek dat Microsoft wat meer wil doen aan cyber security. Zo stelde de techgigant onlangs nog dat het aantal cyberaanvallen dit jaar met 300 procent is toegenomen. Daarnaast zouden kwaadwillenden ook steeds verfijnder worden en dat is een gevaarlijke trend, concludeert Microsoft.