Vorig jaar kreeg Google nog een boete van 4,3 miljard euro wegens misbruik van zijn monopoliepositie met Android in Europa. De zoekgigant voegt in een komende update een keuzemenu toe zodat je een nieuwe zoekmachine en internetbrowser kan kiezen. De update geldt voor nieuwe en bestaande Android-toestellen.

Google heeft de veranderingen doorgevoerd die Europa heeft opgelegd na de miljardenboete van vorig jaar. Bij een volgende update van Google Play krijgen alle Android-gebruikers een keuzemenu voorgeschoteld. Allereerste krijgen ze de optie om een andere zoekmachine te kiezen. Die lijst wordt opgemaakt uit de meest populaire keuzes op dat moment en worden ad random gerangschikt.

In een volgende stap kan je een andere webbrowser installeren naast Chrome dat standaard wordt meegeleverd. Opnieuw worden hier de meest populaire keuzes voorgeschoteld in een willekeurige volgorde. Het nieuwe keuzemenu wordt als een update aangeboden en rolt bij iedereen de komende weken binnen.

Keuzemenu

De regulatoren zeggen dat Google Android heeft misbruikt in zijn eigen voordeel. Smartphonefabrikanten werden geforceerd om Google Search vooraf te installeren samen met de Play Store en Chrome-browser. Fabrikanten moesten telkens ook een contract tekenen dat ze geen toestellen mochten verkopen die Android zouden beconcurreren. Het zou volgens de Europese Commissie ook bepaalde fabrikanten hebben betaald om Google Search standaard te installeren op toestellen.

 

google android

Google heeft bovenstaande claim altijd weerlegd en zegt dat fabrikanten Android gratis mogen gebruiken wanneer ze Search combineren met Google Play. Volgens hen zouden de fabrikanten een brede keuze hebben qua opties.

Het keuzemenu geldt enkel in Europa en wordt nergens anders getoond. Google zal de resultaten van deze stap evalueren en kijkt uit naar de feedback van de Europese Commissie.

Gerelateerd: Google krijgt Europese boete van 4,3 miljard euro voor Android