2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Op de CeBIT brachten wij ook een bezoek aan de stand van het bedrijf Zarafa. Dit bedrijf heeft een alternatief ontwikkeld voor Microsofts Exchange Server. Of het alternatief beter is dan het origineel zal ieder voor zich moeten uitmaken, Zarafa lichtte ons in ieder geval in over de verschillen tussen beide applicaties.

Zarafa heeft drie kantoren waaronder een in Delft. De mail-oplossing van het bedrijf werkt snel, is 50 procent goedkoper dan MS Exchange Server en bovendien veilig, aldus een medewerker van Zarafa. Belangrijk verschil tussen beide applicaties is volgens Zarafa dat de web-access-functie van Zarafa zowel in Internet Explorer als in Firefox werkt, terwijl de web-access van MS Exchange Server niet volledig getoond wordt in Firefox.

Verder is het mogelijk vanaf afstand te synchroniseren en mailtjes te pushen op alle PDA’s en telefoons die ActiveSync ondersteunen. In de loop van dit jaar zal Zarafa de Blackberry-ondersteuning verder uitbouwen. Een functie die verder toegevoegd wordt is het ophalen en bijwerken van de agenda, dat is momenteel nog niet mogelijk.


Zoals misschien al duidelijk is geworden is Zarafa ontwikkeld met behulp van opensource programmatuur. Zo is de webinterface op PHP gebaseerd en is er gebruikgemaakt van de open-standaard MAPI, waarin de Outlook-gegevens worden opgeslagen. Je zou kunnen zeggen dat Zarafa de Exchange server voor Linux servers is. Zarafa draait onder meer op:

  • SUSE9 of 10.1;
  • SUSE Linux Enterprise Server 9 of 10;
  • Debian Sarge;
  • Debian Etch;
  • RedHat Enterprise 4 en 5;
  • Fedora Core 5.

Wij zijn in ieder geval verrast door dit alternatief voor MS Exchange Server. Een evaluatieversie die 30 dagen werkt is hier te downloaden, de van de web-access is hier een demo te bekijken. Een licentie voor vijf gebruikers kost rond de 300 euro.