3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bèta 2 van Exchange Server 2007, Microsofts server voor e-mail, agenda en unified messaging, is vanaf vandaag beschikbaar. De nieuwe versie van Exchange Server zorgt voor belangrijke verbeteringen op het gebied van beheer, beveiliging en (mobiele) toegankelijkheid.

Exchange Server 2007 is de volgende generatie van Microsoft Exchange en zorgt voor geavanceerde beveiliging tegen onder meer virussen, wormen en spam, gecentraliseerd beheer en betere prestaties door geavanceerde scanningtechnieken. De Nederlandstalige bètaversie van Exchange Server 2007 is hier beschikbaar.

Met de komst van bèta 2 van Exchange Server 2007 wordt ook het Nederlands ondersteund voor de volgende onderdelen: Outlook 2007 client, Outlook Web Access (OWA) en de spellingchecker voor OWA en Unified Messaging: de tekst-naar-spraak omzetter is ook in het Nederlands beschikbaar waardoor onder andere mails en agenda-items in het Nederlands voorgelezen kunnen worden. "Exchange Server 2007 is het nieuwe hart van het Microsoft Unified Communication platform, dat een brug slaat tussen verschillende vormen van communicatie zoals spraak, instant messaging, video, email, data, fax en conferencing. E-mail is voor de meeste organisaties een primair communicatiemiddel en daarmee een bedrijfskritische applicatie geworden en op dat vlak biedt de nieuwe versie belangrijke verbeteringen. Zo kan met de tekst-naar-spraak omzetter nu iedereen zijn eigen ‘secretaresse’ krijgen", zegt René van Dormolen, Product Solution Manager van Microsoft.

Een aantal Nederlandse partners heeft al ervaring opgedaan met de eerste bètaversie van Exchange Server 2007. "Exchange Server 2007 maakt het beheer een stuk eenvoudiger. Daarnaast zijn er belangrijke verbeteringen op het gebied van beveiliging en beschikbaarheid. Verder maakt de nieuwe versie integratie mogelijk met Windows SharePoint Services en met VoIP", zegt Steven van Houttum van Microsoft-partner Solfit en oprichter van de Dutch Messsaging and Collaboration User Group, de Nederlandse gebruikersvereniging van Exchange. Na de zomer zal de gebruikersgroep een bijeenkomst organiseren rond Exchange Server 2007 en er komt een online forum dat aan de nieuwe versie is gewijd. Naast Solfit, zijn ook de partners Software Connection, Wortell, BRAIN FORCE – VAI, Info Support WinVision, Getronics PinkRoccade, Atos Origin, Capgemini, VX Company, Simac ICT Nederland, Centric Managed ICT services, IT Support BV en AAC Cosmos betrokken bij het bètatraject van Exchange Server 2007.

Met de komst van bèta 2 gaat in Nederland ook het Rapid Deployment Programma van start, waaraan zeven bedrijven deelnemen die op basis van de bèta 2 starten met de implementatie. Tot deze bedrijven behoren: Bloemers Nassau Groep, Garantibank, KPN i-Diensten, Royal Huisman Shipyard, Rijksmuseum, Technische Universiteit Eindhoven en het Openbaar Voortgezet Onderwijs (OVO) Haarlem. "Wij beheren duizenden mailboxen en dankzij de nieuwe versie van Exchange krijgen wij een veel grotere controle over het mailbeheer. Door de intelligente manier van dataopslag in de nieuwe versie zullen we ook veel minder ruimte nodig hebben voor de opslag van mail", zegt Jeroen Kuijk, IT Manager OVO Haarlem.

"Exchange 2007 zal een sprong voorwaarts betekenen in onze communicatie via pda’s, email, fax en telefoon. Medewerkers kunnen vanuit één applicatie – Outlook – straks faxen, mailen en bellen met collega’s, leveranciers en relaties. Communiceren en samenwerken is dan vanuit elke werkplek, vast of mobiel, mogelijk", zegt Rob Hendriks, IT-manager bij het Rijksmuseum. "De samenwerking met Microsoft en zijn partner BRAIN FORCE – VAI garandeert een optimale implementatie en benutting van alle functionaliteiten."

Ook is een aantal partners al bezig met specifiek op Exchange Server 2007 gerichte trainingen, waaronder
Compu’Train, Global Knowledge en Info Support. Thomas de Klerk, Manager Learning Solutions van Info Support: "Voor opleiders is het nu tijd om kennis te verzamelen en vertrouwd te raken met het nieuwe product. We gebruiken de nieuwe versie ook zelf en we hebben na de zomer al een seminar en een labsessie gepland. Deze aanpak zorgt voor een ‘olievlekwerking’, de verspreiding van kennis gaat zo erg snel en de opleidingspartners zijn klaar om de klanten en Microsoft-partners te ondersteunen ruim voor de definitieve versie beschikbaar komt." De definitieve versie wordt eind 2006, begin 2007 verwacht.