2min

Tags in dit artikel

,

Het lijkt erop dat eBay het nieuwe tarievenbeleid voor al zijn websites wil laten gelden, want na tariefverhogingen op eBay, gaan ook de tarieven op de Nederlandse handelssite Marktplaats omhoog. Net als op eBay bereiden verschillende handelaren nu een boycot voor.

Marktplaats heeft geprobeerd om consumenten zoveel mogelijk buiten schot te houden bij de tariefverhogingen, die overigens met ingang van vandaag van kracht zijn. De rubrieken waar vanaf nu wel plaatsingskosten voor gerekend worden of waar de tarieven verhoogd zijn, worden dan ook voornamelijk gebruikt voor zakelijke advertenties of voor producten met een hoge waarde.

Achttien rubrieken in de categorieën Muziek en Instrumenten en Dieren en Toebehoren krijgen een plaatsingstarief van drie euro en twaalf rubrieken in onder andere de categorieën Computer Hardware een tarief van zes euro. Verder gaan advertenties in een aantal rubrieken in de categorie Auto’s en motoren vijftien euro kosten, terwijl advertenties voor zakelijke goederen en woningverhuur van negen naar 25 euro gaan. De kosten voor websitevermelding in gratis rubrieken is verlaagd van negen euro naar een euro in 178 rubrieken en naar drie euro in 553 rubrieken. Een compleet overzicht is hier te vinden.

In tegenstelling tot eBay hoeft er bij Marktplaats geen commissie betaald te worden bij een succesvol afgeronde transactie tussen koper en verkoper, maar net als bij de recente tariefsverhogingen op eBay probeert Marktplaats haar omzet te genereren uit advertenties en diensten met een commercieel belang of die van grote waarde zijn. Daardoor zullen vooral handelaren en bedrijven de prijsverhogingen in hun portemonnee voelen.

Het is dan ook niet verrassend dat de tariefwijzigingen niet in goede aarde is gevallen bij een groot aantal adverteerders. Velen vinden de tariefverhogingen geldklopperij en dreigen over te stappen naar gratis of goedkopere sites als Speurders, 2dehands of MarktPlaza. Een gelijksoortig boycot werd ook door diverse handelaren gestart na de tariefverhogingen op eBay, maar dat boycot bleek uiteindelijk niet echt te werken, omdat handelaren volgens analisten niet echt een goed alternatief hebben.

Of dat ook voor een nationale site als Marktplaats geldt zal moet blijken, maar duidelijk is wel dat sommige gebruikers ook blij zijn met de nieuwe tarieven. Volgens sommigen is de drempel voor oplichters en malafide bedrijfjes een stuk groter geworden, waardoor de site ook weer betrouwbaarder wordt.