Abonneer je gratis op Techzine!

Jason O’Grady meldt op zijn weblog ‘The Apple Core’ dat hij uit betrouwbare bron informatie heeft ontvangen over de introductie van een tablet-Mac dit najaar.
O’Grady vermoedt een introductie in september of oktober.

Volgens zijn bron wordt de tablet-Mac uitgerust met een 12 of 13-inch beeldscherm, een GPS-chip, een slot-loading SuperDrive en de rekenkracht komt van een Core 2 Duo-processor van Intel, mogelijk de Atom-variant. Daarnaast zal de tablet-Mac een volledige versie van Mac OS X draaien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Apple TV, de iPhone en de iPod die allemaal een uitgeklede variant van Apple’s besturingssysteem gebruiken.

De bron in kwestie is volgens O’Grady een betrouwbare bron omdat deze in het verleden ook betrouwbare en correcte informatie heeft gegeven. Op de All Things Different-conferentie in 2004 liet Apple-baas Steve Jobs al wat informatie los over een Apple PDA, die Apple had ontwikkeld, maar besloten was om deze niet op de markt te brengen.

Na enig onderzoek door MacRumors wordt wel duidelijk dat Apple al sinds 1995 patenten ingediend heeft voor een tablet-Mac. Apple werkt dus al jaren aan een opvolger voor de Newton, die Apple in 1993 introduceerde. De Newton werd door een vrijwel gelijktijdige introductie van de eerste PalmPilot, die veel beter presteerde, echter een regelrechte flop voor Apple. Met de terugkomst van Steve Jobs als Apple-baas in 1998 werd de Newton dan ook meteen uit de schappen gehaald.

[b]Een van de patenten van Apple voor een tablet-Mac.[/b]

Er bestaat momenteel al een tablet-Mac-variant, maar deze is niet door Apple gemaakt. Het bedrijf Axiotron introduceerde op 9 januari 2007 haar eigen tablet-Mac onder de naam ModBook. De tablet-Mac is dan ook grotendeels gebaseerd op de MacBook, Apple’s consumenten-notebook. Sinds zijn introductie won de Modbook vele prijzen voor onder andere het design en de functionaliteiten. Het apparaat is echter niet goedkoop, wie een Modbook wil moet 2290 dollar (1451 euro) neertellen.

Ook interessant is, dat Mac OS X al sinds Jaguar (10.2) ondersteuning heeft voor handschriftherkenning. Het kan gebruikt worden om handgeschreven tekst ingevoerd op tekentablets om te zetten in gewone tekst. Tot op de dag van vandaag bevat Mac OS X een eigen technologie, Inkwell genaamd, die de communicatie met deze tablets verzorgd. Ook de Modbook van Axiotron maakt hier gebruik van.