3min

De Financial Times meldt, dat Apple de geruchtmakende tablet-Mac in januari zal introduceren. Boy Genius Report meldt daarnaast op basis van betrouwbare bronnen, dat de tablet een grootte van 7 inch zal hebben en bevestigt ook dat deze in januari zal worden geïntroduceerd.

"Apple bereidt een aankondiging voor volgende maand voor, waarvan velen verwachten dat het de officiële onthulling van de tablet zal zijn", schrijft de Financial Times. "Wall Street-analisten verwachten, dat massaproductie van een Apple-tablet op z’n vroegst begin februari zal starten." De krant noemt geen specifieke bron, maar het gerucht over een nabije introductie doet al langer de ronde.

Prototypes
De Financial Times merkt op dat verschillende tijdschriften prototypes van digitale edities ontwikkeld hebben. Deze zouden bedoeld zijn voor een nieuwe generatie handheld tablet-apparaten van bedrijven als Hewlett-Packard, Samsung en mogelijk ook Apple. De getoonde concepten zijn niet gebonden aan een specifiek tablet-apparaat en kunnen daardoor in theorie op een willekeur aan apparaten gebruikt worden.

Een consortium van uitgevers heeft tevens ingestemd met een open standaard voor deze nieuwe digitale tijdschriften. Deze standaard maakt het mogelijk om media-content voor draagbare apparaten te leveren die de verschillende uiterlijkheden van papieren publicaties zal ondersteunen. Zoals een publicatie er op papier uitziet, zo zal deze er, middels deze standaard, ook op het apparaat uit komen te zien.

Honderd procent
De website Boy Genius Report meldt daarnaast dat een introductie van een 7 inch-model van de tablet, volgens bronnen, ‘100 procent’ zeker gepland staat voor januari. Uit eerdere geruchten bleek echter dat er ook een 10 inch-model zou komen. Onduidelijk is of het 7 inch-model tezamen met een 10 inch-model op de markt zal komen, of dat er alleen een 7 inch-variant verkrijgbaar zal zijn. Volgens de website gaat het om een zeer betrouwbare bron die in het verleden ‘verbazingwekkend’ accurate geruchten heeft verspreidt.

Hype
Uit informatie van iLounge.com bleek in september al, dat de tablet zou lijken op een iPhone 3G en op een speciale versie van het iPhone OS zou gaan draaien. Ook zou het geïntroduceerd worden op, of vóór 19 januari 2010 en verkrijgbaar zijn in mei of juni. Apple zou de tablet, waarin Apple-topman Steve Jobs bij de ontwikkeling een grote vinger in de pap heeft gehad, evenals de iPhone willen hypen door met opzet de aankondiging aan het begin van het nieuwe jaar te laten plaatsvinden.

In het verleden stond Apple in januari op de Macworld-conferentie, waar middels een jaarlijkse keynote nieuwe producten aangekondigd werden. Dit zou een perfect moment voor de introductie van de tablet zijn geweest, maar Apple heeft eind vorig jaar besloten om niet meer deel te nemen aan de Macworld-conferentie. Mocht er daadwerkelijk een aankondiging zijn in januari, dan ligt het voor de hand dat Apple dit middels een persevenement doet, zoals het dat wel vaker doet voor belangrijke aankondigingen.

Demo
Ook kwam er nog een ander gerucht binnen: Apple zou verschillende iPhone-ontwikkelaars gevraagd hebben om zich voor te bereiden op een demo, die volgende maand moet plaatsvinden. Apple heeft de ontwikkelaars naar verluidt nadrukkelijk verzocht om ervoor te zorgen dat hun applicaties schermvullend weergegeven kunnen worden. Bij de iPhone is de resolutie vooralsnog beperkt tot 320 x 480 pixels. Dit meldt Silicon Alley Insider.

Volgens een bron zou het gaan om een ‘nieuw, groter’ mobiel apparaat, dat beschikt over een beeldscherm met een hogere resolutie dan de iPhone. De bron meldt daarnaast ook, overeenkomend met de eerdere geruchten, dat alleen de demo gepland staat voor januari. Om ontwikkelaars in staat te stellen om hun applicaties compatibel te maken met het nieuwe apparaat, zou het later dat jaar in de verkoop gaan, zo stelt de bron. Het is wel duidelijk dat het hierbij vrijwel zeker om Apples tablet gaat.

Noot: Afbeelding is géén waarheidsgetrouwe afbeelding van Apples tablet.