1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Kaspersky Lab heeft de hulp van iedereen die wil helpen ingeroepen. Het antivirusbedrijf krijgt het chantagevirus ‘Gpcode’ niet ontcijfert. De 1024-bits-sleutel is tot dusver nog niet gekraakt.

Men wil voornamelijk hulp van Cryptografische experts, overheids- en onderzoeksinstituten, andere anti-virusbedrijven en onafhankelijke onderzoekers om het virus te decoderen. In totaal moeten ongeveer 15 miljoen computers één jaar draaien, dan is de 1024-bits sleutel gedecodeerd.

Om de activiteit van alle deelnemers aan het initiatief te coördineren is er een speciaal ‘Stop Gpcode’ forum opgezet. "Dit is de eerste maal dat een dergelijk internationaal initiatief opgestart wordt in de beveiligingswereld. Laten we hopen dat dit een toonbeeld wordt van een goede internationale samenwerking. Maar laten we deze mogelijkheid ook niet overschatten: een goede back-up in combinatie met optimale beveiliging en goede malware-protectie is nog steeds de beste oplossing voor veel problemen, ook in de toekomst." aldus Eddy Willems, Security Evangelist bij Kaspersky Lab Benelux.

Het virus, met de naam ‘Virus.Win32.Gpcode.ak’, zorgt ervoor dat bestanden gecodeerd worden. Wanneer men het bestand wil decoderen moet er eerst geld betaald worden. Als men het ‘losgeld’ betaald heeft, wordt er een sleutel opgestuurd naar de betaler. De bestanden kunnen dan gedecodeerd worden.

Als men wil helpen bij het onschadelijk maken van dit virus, kan hij hier terecht. Er is een forum opgezet om alles goed te laten verlopen.