min

Tags in dit artikel

,

Door een recente wijziging in de software van de Windows Live-servers werden gebruikers van de populaire chatclients Adium en Pidgin vandaag onaangenaam verrast. Door de wijziging bleek inloggen met deze clients niet meer mogelijk.

Het gaat hier om chatclients die gebruikmaken van het laatste MSN-protocol, MSNP15. Dit zijn onder meer Adium 1.3.2 en Pidgin 2.5.3. Beide maken voor het verbinden met de Windows Live-servers gebruik van de libpurple-bibliotheek van Pidgin. De wijziging heeft mogelijk te maken met de introductie van Windows Live Messenger 2009.

De ontwikkelaars van Pidgin hebben de oorzaak voor het probleem inmiddels gevonden. Door een protocolwijziging vereisen de Windows Live-servers een certificaat om de contactenlijst te kunnen downloaden. De huidige versie van libpurple zendt dit certificaat niet mee. Het team hoopt spoedig met een nieuwe versie te komen die deze problemen oplost.

Wie niet wil wachten op de nieuwe versies van Pidgin en Adium kan een downgrade van een van de clients overwegen. Versie 1.3.1 van Adium werkt nog zonder enige problemen omdat deze een ouder protocol gebruikt. Voor Pidgin-gebruikers zou het gebruik van Pidgin 2.4.3 een oplossing moeten bieden. Microsoft’s eigen Messenger for Mac gebruiken is ook een alternatief.