4min

Tags in dit artikel

Nog even alles op een rijtje

Na een week van reviews wordt het tijd dat we alles eens op een rijtje zetten. Is Windows Live Messenger nog steeds heer en meester over het MSN-protocol of zijn er kapers op de kust? We hebben verschillende WLM-killers voorbij zien komen maar welke de beste is, kunnen we niet zeggen. Iedereen heeft zijn eigen eisen en wensen. De een wil liever alles zelf instellen, de ander wil alles direct werkend hebben. Wat we echter wel kunnen, is een mooi overzicht maken. Dat hebben we dan ook gedaan. In dit artikel komen alle chat clients nog eens kort aan bod. De reviewers doen hun zegje over hun chat client. Wat vinden ze er zelf van en voldoet de chat client aan alle moderne eisen?

Pidgin (JLkiller)

Pidgin is de rare vogel onder de IM-applicaties. Het is geen slechte applicatie, maar er missen te veel cruciale dingen op het gebied van MSN-messaging. Zo is er geen webcam-support en mist ook enige vorm van voice-bellen. Dingen die WLM wel heeft, zoals geavanceerdere opties, missen ook. Het is een prima applicatie voor iemand die alleen maar wil chatten. Iemand met wat meer eisen zal al gauw uitgekeken zijn op Pidgin. Wat Pidgin belooft te doen, doet Pidgin wel goed trouwens. Het chatten werkt gewoon goed. Het geheugengebruik is volgens taakbeheer vrij hoog, maar hier merk je echter weinig van bij het gebruiken van je andere applicaties.

Miranda IM (King)

De veelzijdigheid van Miranda IM heeft mij verrast, de mogelijkheden met het programma zijn vrijwel onbeperkt, mede omdat er gigantisch veel plug-ins en andere aanpassingsmogelijkheden voor beschikbaar zijn. Wel koste het me flink wat moeite om het programma zo te krijgen dat het voor mij goed werkte en bij de eerste installatie hielpen sommige plug-ins het programma zelfs om zeep. Uiteindelijk bleek dat te komen omdat ik de ene plug-in voor de andere had moeten installeren, maar dat zorgde er wel weer voor dat ik met een schone installatie moest beginnen.

Uiteindelijk lukte het me wel het programma in te stellen naar mijn wensen, maar toch miste ik wat essentiële zaken, zoals ondersteuning voor VoIP-gesprekken en webcams en de mogelijkheid om in IRC meerdere vensters van kanalen naast elkaar te zetten. Inmiddels ben ik dus weer terug bij WLM en mIRC.

Windows Live Messenger (bigballie)

Je zou bijna kunnen zeggen dat dit het standaard programma is voor MSN-messaging. Maar er zijn toch nog veel dingen die beter kunnen. De extreem commerciële insteek viel mij tegen. Bij de installatie wordt je bijna doodgegooid met extra programma’s en diensten. En in het programma zelf zijn de nodige reclame-uitingen ook aanwezig. Maar daar staat tegenover dat je op alle mogelijke manieren snel en gemakkelijk kunt chatten. Of eigenlijk is de term communiceren beter op zijn plaats. Van audio en video tot korte flashfilmpjes en zelfs spelletjes. Op zijn tijd kan het best wel eens leuk zijn om een potje te dammen met je vrienden.

Zelf gebruik ik WLM al een aantal jaar. Ik had eigenlijk nooit naar andere alternatieven gekeken. Maar ik denk dat ik toch bij WLM blijf omdat alles ondersteund wordt en ‘de rest’ het ook gebruikt.

aMSN – DjRex

Voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om WLM te draaien maar wel over deze functionaliteiten willen beschikken, is aMSN een goed alternatief. Heb je echter wel de mogelijkheid om WLM te draaien dan zou ik dat ook aanraden. Het plaatsen van gesprekken in één venster door middel van tabs werkt niet helemaal lekker. Dit is voor mij de voornaamste reden dat ik aMSN niet meer gebruik. Verder is de meerwaarde van aMSN ten opzichte van WLM ver te zoeken. aMSN is dus alleen aan te raden voor Linux- en Mac OS X-gebruikers.

Kopete – Chezzer

Wanneer er in jouw wereld plaats is voor een Linuxbak met KDE, dan is Kopete eigenlijk een heel logische keuze. Hoewel het wel jammer is dat Kopete gebonden is aan de KDE-desktopmanager, biedt het aanmerkelijk veel mogelijkheden voor een multiprotocol chatclient. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van je microfoon en webcam, wat bij veel andere chatclients niet of onvoldoende ondersteund wordt. Met de ontwikkeling van KDE voor Windows, zal het in de toekomst ook nog interessant zijn om Kopete niet alleen te kiezen als Linuxapplicatie, maar ook als een multiplatformtoepassing.

Adium – IT-Pro

Als Mac OS X gebruiker kun eigenlijk niet zonder Adium. Het ondersteund heel veel protocollen en het werkt makkelijk. Maar dat wil niet zeggen dat je niets kunt instellen. Je kunt Adium helemaal aanpassen naar je eigen wens en smaak. Je moet wel je besturingssysteem up-to-date houden want met enige regelmaat verscherpen de makers de systeemeisen. Diezelfde makers komen wel elke keer weer met verrassende nieuwe functies die Adium fris houden. Persoonlijk vindt ik het een heerlijk programma om mee te werken. Ik zou niet meer zonder kunnen.

We hopen dat je met dit overzicht een duidelijke samenvatting van de Chatweek hebt. Er zijn veel uren werk gaan zitten in het schrijven, nakijken, herschrijven en vergaderen. We hebben alles met veel plezier gedaan en we hopen dat jullie dit ook zo ervaren hebben. Wij zijn tevreden met het resultaat van deze Chatweek. Dat er nog veel themaweken mogen volgen.

Met vriendelijke groet,

Chezzer, DjRex, FiXeR, IT-Pro, JLkiller, King en bigballie