2min

Tags in dit artikel

, ,

Alibaba Cloud lanceert een platform voor de ontwikkeling van krachtige System-on-Chips (SoC’s) met een open RISC-V-architectuur. Alibaba wil engineers helpen bij goedkopere en snellere chipproductie.

Volgens Alibaba Cloud bevat het platform een softwarestack voor de snelle uitrol van SoC’s. Het platform heet Wujian 600 en is vanaf nu beschikbaar op licentiebasis.

De oplossing helpt bij het ontwerpen van edge SoC’s met behulp van de RISC-V-architectuur. De architectuur is beschikbaar onder een open-source licentie en daardoor makkelijk te implementeren door chipontwerpers.

Alibaba benadrukt dat het platform bedoeld is om ontwikkelingskosten te verlagen en de ontwerpcyclus van custom chips te verkorten. Als gevolg wordt de massaproductie krachtige RISC-V SoC’s toegankelijker.

Alibaba gebruikt Wujian 600 zelf

Het Wujian 600-platform werd ontwikkeld door chipbedrijf T-Head, een dochteronderneming van de Alibaba Group. Alibaba stelt dat het platform reeds wordt gebruikt voor de ontwikkeling en prototyping van de TH1520, een high-performance SoC van Alibaba.

De TH1520 bestaat uit een 2,5 GHz-chip met een quadcore XuanTie C910 CPU, neural processing unit (NPU), DDR memory controllers en een scala aan standaard I/O-interfaces. De Xuantie C910 RISC-V-processor is afzonderlijk beschikbaar als open-source ontwerp van T-Head. Het bedrijf publiceerde het ontwerp op GitHub.

RISC-V International steunt het project

Alibaba’s Wujian 600-platform is goedgekeurd door RISC-V International, de organisatie die toezicht houdt op de open-source chiparchitectuur.

“Het Wujian 600-platform maakt krachtige edge SoC’s mogelijk met een verbeterde frequentie en meer opslag voor robuuste edge AI computing”, deelde Calista Redmond, CEO van RISC-V International. “Het ecosysteem dat Xuantie op Linux en Android ondersteunt versterkt het software-ecosysteem van RISC-V.”

Tip: Alibaba Cloud ontwikkelt serverchipset Yitan 710