2min

Volgens het plan maakt één op de vijf servers van Alibaba Cloud tegen 2025 gebruik van Arm-gebaseerde processoren.

Alibaba maakte de doelstelling deze week bekend op zijn Aspara-conferentie. Volgens The Register wil het bedrijf 20 procent van zijn cloudservers tegen 2025 uitrusten met Yitian 710 Arm CPU’s van eigen bodem.

De Yitian 710-processor werd in 2021 op de Aspara-conferentie gelanceerd. Het model beschikt over 128 Armv9-gebaseerde cores met topsnelheden van 3,2 GHz. De processors bestaan uit 60 miljard transistors, acht DDR5-kanalen en 96 PCIe 5.0 lanes. Alibaba Cloud fabriceert de serie met een 5nm-proces.

De ‘g8m’ Elastic Compute Service (ECS) instances van Alibaba Cloud maken gebruik van de processors. De instances bieden 1 tot 128 vCPU’s. Elke vCPU komt overeen met een fysieke core.

Alibaba beweert dat de CPU’s reeds “op grote schaal worden gebruikt in het Alibaba Cloud-datacenter”. De organisatie voegde toe dat de CPU’s workloads uitvoeren voor Alibaba “en vele andere technologiebedrijven”, hoewel er geen namen werden genoemd.

Noodzaak

Alibaba positioneert zijn Yitian 710-processors zoals AWS zijn Graviton2-processors positioneert. De organisatie wil gezien worden als een innovatieve, zelfstandige cloudprovider. In werkelijkheid is Alibaba Cloud genoodzaakt om met eigen processors te werken. De Verenigde Staten verbiedt de export van diverse technologieën naar China, waaronder chipproductiemachines.

Bedrijven als AWS, Microsoft en Oracle zijn vrij van de sancties die het voor Chinese bedrijven moeilijker maken om Westerse technologie in handen te krijgen. Alibaba Cloud zal het niet toegeven, maar Yitian 710-processors zijn ontworpen uit noodzaak. Desondanks biedt de serie voordelen. Volgens Alibaba Cloud bieden de processors 30 procent meer kosteneffectiviteit en 60 procent minder energieverbruik dan zijn x86-modellen.