3min

De Linux Foundation brengt oplossingen gericht op edge-infrastructuur en de energiesector uit. Daarnaast kondigt het samenwerkingen aan rondom machine learning en AI met Fujitsu en ETSI.

De Open Source Summit Europe 2023 van de Linux Foundation brengt nieuwe innovaties naar de opensource-gemeenschap.

De Linux Foundation (LF) sluit een partnership met Fujitsu en breidt de samenwerking met ETSI verder uit. Samen met Fujitsu zal de opensource-software aangevuld worden met oplossingen die zich richten op machine learning en AI. De verdere samenwerking met ETSI levert een nieuwe, uitgebreidere versie op van het Memorandum of Understanding (MoU). De nieuwigheden focussen zich eveneens op machine learning en AI.

Verder brengen twee subgroepen van de organisatie, LF Edge en LF Energy, nieuwe oplossingen naar de opensource-gemeenschap. Daardoor komt Edge Sandbox beschikbaar, net als nieuwe software en onderzoek voor de energiesector.

LF Edge Sandbox

De suborganisatie LF Edge maakt de Edge Sandbox beschikbaar. Het gaat om een self-service platform om LF Edge-projecten en -oplossingen uit te zetten voor edge-toestellen.

Het project is zo opgesteld dat ontwikkelaars er snel van kunnen leren. Het testen van opensource-projecten moet met LF Edge Sandbox eveneens in een stroomversnelling geraken.

Iedere gebruiker met een Linux Foundation ID kan een account opzetten voor LF Edge Sandbox. Van daaruit is het mogelijk een keuze te maken uit vooraf ingestellde LF Edge-projectapplicaties om uit te zetten. Hiernaast is het mogelijk private applicaties naar het project te brengen om testen uit te voeren om praktijkgerichte use-cases.

Machine learning en AI

Fujitsu brengt technologieën voor machine learning en AI als opensource-software. Het gaat in totaal om twee projecten. Als eerste wordt er toegang verleend tot ‘SapientML’, dat is software die code voor machine learning-modellen automatisch genereerd. Data scientists hebben de mogelijkheid om de modellen later nog te verfijnen.

Een diagram dat het proces van een machine learning-platform toont.

Bron: Linux Foundation

Het andere project verleent toegang tot ‘Intersectional Fairness’, een technologie die vooroordelen aanpakt in datasets die voor trainingsdoeleinden worden ingezet. Specifiek zoekt de software naar intersectional biases, waarbij verschillende kenmerken van personen uit de onderzoeksgroep worden gecombineerd om biases op te sporen.

Het aanbod moet AI democratiseren en toegankelijk maken voor ontwikkelaars wereldwijd. “Het aanbieden van AI-technologieën als OSS aan ontwikkelaars wereldwijd opent nieuwe mogelijkheden voor
innovatie in verschillende sectoren door de toetredingsdrempel te verlagen”, zegt Vivek Mahajan, SEVP, CTO en CPO van Fujitsu Limited. De software is onmiddellijk beschikbaar.

Nieuwe versie MoU

ETSI legt zich toe op het verzorgen van een globale standaard voor ICT-diensten die geldt voor alle sectoren. De Europees erkende standaardiseringsorganisatie werkt al enkele jaren samen met de Linux Foundation.

De in 2019 uitgebrachte Memorandum of Understanding (MoU) krijgt door de komst van AI-technologieën een update, aldus Arpit Joshipura, algemeen manager Networking, Edge en IoT bij de Linux Foundation.

Verder zullen de toevoeging van verschillende recente LF-projecten zorgen voor een uitbreiding van MoU. ETSI voegt daarnaast enkele nieuwe onderwerpen toe waarvoor een samenwerking kan worden opgezet. De onderwerpen bevatten zero touch netwerk-beheer en ETSI Open Source-groepen.

Opensource-innovatie in de energiesector

Tot slot zijn er aankondigingen voor de energiesector. Deze komen uit de subgroep LF Energy, de opensource-groep die zich focust op software en hardware voor de decarbonisering van globale economieën.

De groep brengt inzichten naar buiten uit drie rapporten, de 2023 Energy Transformation Readiness-studie, de Open Source Opportunity for Microgrids en de Open Source Sustainability Ecosystem. We lichten uit het eerste rapport uit dat 76 procent van de stakeholders van de energiesector aangeeft dat hun bedrijf een duidelijk plan heeft voor digitalisering en dat plan al in werking heeft.

Verder zijn er zes projecten die functioneren onder LF Energy die grote software-releases uitbrachten in de voorbije maanden. Het gaat om de projecten Arras, FlexMeasures, OperatorFabric, Power Grid Model, PowSyBI en RTDIP.

De Linux Foundation zet aardig wat initiatieven op poten voor de opensource-gemeenschap. Die gemeenschap kan deze extra middelen aardig gebruiken, nu steeds meer opensource-bedrijven de software achter een commerciële licentie plaatsen.